Vizualizace pardubické třídy Míru. Její zkrášlení může stát přes 200 milionů korun.

Vizualizace pardubické třídy Míru. Její zkrášlení může stát přes 200 milionů korun. | foto: archiv MAFRA

Konečně. Stavbaři už soutěží o opravu třídy Míru a Tyršových sadů

  • 1
Je to možná malý krok, ale pro Pardubice nesmírně významný. I přes řadu velkých problémů dokázali politici z vedení radnice dotlačit plánované rekonstrukce třídy Míru a Tyršových sadů alespoň tak daleko, že budou vybírat stavitele. Oba projekty zaplatí z valné části Evropská unie.

Zakázka na opravu parku zhruba za 80 milionů už visí na úřední desce. Ještě do konce týdne se na ní objeví i výzva, aby se zájemci přihlásili o přestavbu třídy Míru za 214 milionů korun.

"Dotáhli jsme do konce jednání s Vodovody a kanalizacemi i s majiteli domů. Projekt je tak připravený. Firmy se mohou hlásit do soutěže až do 11. června," uvedl náměstek primátorky Jindřich Tauber.

Dá se čekat, že na vyhladovělém stavebním trhu bude o pardubické projekty velký zájem. To by mohlo stlačit původně odhadovanou cenu.

Podle šéfa stavební firmy Chládek a Tintěra Libora Josky město při soutěžích ušetří desítky milionů.

"Obor je v krizi, práce není, a tak se všichni hlásí všude, kam to jde. Výsledkem je hlavně podrážení cen. Pokud se nyní mluví o tom, že třída Míru se opraví za 200 milionů, tak já si myslím, že nakonec se to bude stavět za nějakých 120. Firmy půjdou s cenou hodně dolů," míní Joska.