Kolík značí, kde bude stát D35. Hranice obce leží od tohoto místa necelých 300...

Kolík značí, kde bude stát D35. Hranice obce leží od tohoto místa necelých 300 metrů. | foto: Martin Švec, MAFRA

Výkup pozemků starosty Časů skončil, na trase D35 se může dál vrtat

  • 8
Zastánci výstavby budoucí dálnice D35 mohou slavit dílčí úspěch. Pozemky v trase na katastru obce Časy na Pardubicku definitivně patří silničářům. Poslední parcely ve čtvrtek získali i od starosty obce Zdeňka Seidla.

K dohodě sice došlo po dlouhých a náročných jednáních začátkem loňského prosince, ale veškeré potřebné pozemky mají silničáři v majetku po téměř devíti měsících od dohody.

Kupní smlouvy rozdělilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tři části. První z nich získalo ŘSD počátkem února (psali jsme o tom zde). Druhý „balík“ přibyl během pár měsíců a nyní patří ŘSD i poslední tři potřebné parcely.

„Rozlohou jsou největší,“ poznamenal starosta Zdeněk Seidl, který přišel o více než 22 tisíc metrů čtverečních půdy, na které hospodařil. Trasa D35 zakreslená v mapách mu jeho další pozemky ležící východně od obce rozdělí. Jak daleko od cedule značící začátek a konec obce dálnice povede, už se mohu přesvědčit i řidiči jedoucí po silnici I/36 z Pardubic do Holic.

Ve stopě budoucí dálnice se na čerstvě nabytých pozemcích ŘSD totiž objevily dřevěné kolíky, které značí, kudy „pětatřicítka“ zamíří k Časům ve směru od Opatovic nad Labem, kde nyní úsek D35 končí.

„Měli to vyměřit a na té části už nebudu nic zasévat. Domluvili jsme se, že po sklizni tam mohou vrtat,“ řekl Seidl.

Pokračování přípravy bez jakéhokoliv dalšího časového skluzu potvrzují i silničáři. „Není zde žádný problém ani zpoždění,“ uvedl Martin Höfler, šéf společnosti Pudis, která pro ŘSD připravuje výkupy na prvním úseku mezi Opatovicemi a Časy. Vedle starostových soukromých parcel už patří ŘSD i veškeré obecní pozemky, o jejichž prodeji se také dlouho jednalo.

„To, co je v trase, je vyřešené,“ potvrdil starosta.

V minulých týdnech se vedle I/36 pohybovala vrtná souprava, která zkoumala podloží. Z obecních pozemků už stroj zmizel a přesune se na sousední pole, které patřilo starostovi. Průzkumné sondy tak budou pokračovat.

„Vrtná souprava byla v terénu jedna, ale přibude i druhá,“ dodal Höfler.

V předešlých měsících se technika zabořila do země i na navazujícím úseku z Časů do Ostrova. Zahlédnout ji mohli i cestující z vlaků na hlavním koridoru u stanice Uhersko (psali jsme o tom zde).

Co se týče výkupů, potřebují silničáři získat už jen několik jednotek pozemků na dalších katastrech, přes které D35 povede.

Na komplikace ohledně dohody s obcí Časy i jejím starostou upozornila MF DNES jako první loni v červenci. Poté se o případ začali zajímat i politici, kteří iniciovali veřejné jednání všech zúčastněných stran přímo v obci. Silničáři nakonec v několika požadavcích ustoupili. Zastupitelé poté prodej odsouhlasili a zažehnali tak hrozbu, že stát obci její pozemky vyvlastní (více čtěte zde).