Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Srnky v kraji umírají na otravu řepkou, je pro ně jedovatá

  • 6
Velké plochy polí jsou v Pardubickém kraji oseté zimní řepkou, kterou se živí lesní zvěř. Pro srnky je ale jedovatá, jejich organismus ji nedokáže zpracovat. Pokud nic jiného nejedí, brzy umírají na selhání plic, ledvin, jater nebo nervové soustavy.

"Řepka obsahuje mnoho olejnin, což srnky nedokážou zpracovat, pokud nemají jinou potravu. Snažíme se to řešit tím, že na kraj polí umísťujeme balíky sena," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku v Chrudimi Vratislav Máslo.

Podle něj na otravu řepkou zemře pět až deset procent srnčí populace, nejčastěji však nadějní srnci. Ti totiž hledají výživnou potravu při tvorbě paroží.

Zvířatům po přílišné konzumaci řepky přestávají správně fungovat ledviny, plíce i játra, ztrácejí pud plachosti, dochází k poruše nervové soustavy, přichází trávící problémy, dehydratace, některé kusy oslepnou.

"Je to nevratný proces. I když se někdo třeba srnky ujme, musí se o ní trvale starat, protože ve volné přírodě by uhynula," řekl veterinář Ivan Jeník ze Slatiňan na Chrudimsku.

Podle myslivců dohoda se zemědělci na změně plodin není reálná a oplotit pole by bylo příliš nákladné. "Řepka je jedna z mála plodin, kterou zemědělci dokážou výhodně prodat. Po likvidaci cukrovarů na mnoha místech zmizela z polí cukrová řepa," uvedl Máslo.

,