Stará spalovna nebezpečného odpadu u Pardubic

Stará spalovna nebezpečného odpadu u Pardubic | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubice vyhlásily nové tažení proti spalovně nebezpečných odpadů

  • 9
Vedení Pardubic se pokusí zabránit rekonstrukci spalovny nebezpečných odpadů v Semtíně, o kterou usiluje firma AVE CZ. Zatím ale město nemá v ruce to, co bude při rozhodování úřadů zásadní, silné argumenty proti spalovně.

Už jen do 17. března mají pardubičtí politici čas, aby poslali ministerstvu životního prostředí pádné námitky proti rekonstrukci spalovny nebezpečných odpadů společnosti AVE CZ v Semtíně. 

„Posunout termín pro předložení připomínek k procesu EIA se nepodaří,“ řekl minulý týden zastupitelům náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Pardubice, které o spalovnu rozhodně nestojí, se ocitly v nepříjemné situaci. Firma AVE CZ se pokoušela přes odpor obcí prosadit modernizaci a spuštění spalovny už od roku 2007. Chyby, kterých se při tom v minulosti dopustila, už nyní neudělá.

„Společnost AVE CZ přichystala svoji žádost tak, že se poučila z předchozích projektů. Boj za to, aby znovu nebyl obnoven provoz spalovny, bude mnohem tvrdší a složitější než dosud,“ řekl zastupitel František Brendl (Pardubáci). 

Město má ze zákona jen třicet dní, aby se k žádosti, kterou společnost přichystala, vyjádřilo. Musí to stihnout do 17. března.

„Prodloužení termínu není možné. Nechali jsme si zpracovat odborný posudek, abychom se přihlásili jako účastník řízení,“ řekl Nadrchal.

Ministerstvo životního prostředí už v minulosti varovalo, že posouzení věci bude čistě odborné, jinak řečeno, poslat úředníkům esej na téma „lidé nechtějí žít v blízkosti spalovny a Pardubice jsou město příliš zatížené chemickým průmyslem“ by bylo zbytečné. 

Ministr životního prostředí před dvěma roky zrušil zamítavé stanovisko ministerstva ke spalovně z roku 2016 právě s vysvětlením, že uváděné argumenty by u soudu neobstály.

Budeme bojovat, zní z Pardubic

Město se chce ve svém úsilí spojit i s okolními obcemi, které rovněž o spalovnu nestojí. „Budeme bojovat,“ řekl Nadrchal.

Obec Rybitví se v minulosti snažila lokalitu se spalovnou určit v územním plánu pro jiné účely. Nejvyšší správní soud ale v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Obec to zkusí znovu a pravděpodobně s podobným výsledkem. 

„Snažíme se zase postavit územní plán tak, aby tam spalovna nemohla být,“ řekla ČTK starostka Eva Šmeralová.

Město kromě podání připomínek sotva vymyslí nějakou novou strategii. „Počkám na výsledek probíhajícího řízení, víc dělat nemůžeme,“ připustil primátor Pardubic Martin Charvát.

Společnost AVE CZ oživila záměr vybudovat ze staré, uzavřené spalovny nebezpečných odpadů u Pardubic novou poté, co městu neúspěšně nabízela odprodej starého zařízení za 35 milionů korun

Zastupitelé nákup v květnu 2017 schválili, když ale vzápětí měli rozhodnout i o zaplacení této částky, v sále se už nenašlo dost hlasů. A už se pro tento plán nenašly nikdy.

Firma tak letos v únoru podala novou žádost o kladné posouzení vlivu stavby na životní prostředí, které by jí otevřelo cestu ke stavebnímu povolení.

Společnost vyšla vstříc úřadům, které žádaly předložení více variant modernizace zastaralého zařízení. Vedle původně plánované kapacity spalovny, která měla likvidovat 20 tisíc tun odpadů ročně, je ve hře také varianta, že odstraní 15 800 tun za rok.

Z rozptylové studie podle autorů vyplývá, že spalovna bude nevýznamným zdrojem emisí a její příspěvek k imisím ve vztahu k nejbližšímu okolí bude nepodstatný. Autor analýzy rizik zase dospěl k závěru, že i následky fatální havárie by zůstaly svými účinky lokalizovány v areálu spalovny.