Záchranné práce u zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4. září 2014)

Záchranné práce u zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4. září 2014) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

  • 1
Odvolací soud v Pardubicích zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku z roku 2014. Nově dostali 1,5 roku vězení s podmínečným odkladem na zkušební dobu dvou let. Pátého muže soud obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil.

Odvolací krajský soud musel tresty zmírnit, i když přišli čtyři lidé o život a dva utrpěli zranění, z toho jeden velmi vážné.

„V jednání, které okresní soud popsal jako trestní, vypustil fakt, že došlo ke smrti. To v rozsudku popsáno nebylo. Možná to bylo nedopatřením vypuštěno. Nebylo to součástí odvolání, takže tímto jsme se nemohli zabývat,“ řekl předseda odvolacího senátu Aleš Holík.

Kdyby však tuto významnou okolnost musel vzít odvolací soud v potaz, byl by trest tvrdší.

Podle odvolacího soudu se měli Michal Hejkal, František Lízal, Milan Macura i Juraj Nosko jako technický dozor stavebníka či hlavní stavbyvedoucí řídit projektovou dokumentací. To však podle odvolacího soudu dělali jen částečně.

„V průběhu stavebních prací nijak nereagovali na nebezpečí zřícení mostní klenby. Patnáctého srpna byl odtěžen materiál, ale most nebyl podepřen. To měli tito kvalifikovaní lidé poznat 18. srpna na kontrolním dni,“ řekl Holík.

Na podnět státní zástupkyně se soud v odvolání zabýval jen výrokem o trestu. „Soud se ocitl v situaci, že nemohl výrok změnit v jejich neprospěch, nemohl ani doplnit následek smrti a těžkou újmu na zdraví,“ řekl Holík. Proto musel soud jednání obžalovaných hodnotit jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti.

Rozsudek je pravomocný, do dvou měsíců mohou strany podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Před soudem původně stanulo deset lidí

Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.

Původně bylo kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti souzeno deset lidí. Pravomocně již bylo řízení ukončeno s pěti dalšími obžalovanými, dva stavbyvedoucí dostali podmíněné tresty. Původní dvouapůlleté podmínky a zákazy činnosti jim odvolací soud prodloužil na čtyři roky.

Pád mostu ve Vilémově připomíná přesně rok po tragédii pamětní deska

Odvolací soud také zrušil stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce. Zastavené je i trestní stíhání úřednice krajského úřadu. V jejím případě soud nevyhověl odvolání státní zástupkyně v její neprospěch.

Podle soudu nebylo možné řídit se jen částí projektové dokumentace a jiné části nebrat v úvahu. Dokumentace upozorňovala na špatný stav mostu a riziko zřícení klenby. Klenba měla být podepřena před odtěžením zeminy u paty konstrukce a poté by ji bylo možné zbourat. Už před neštěstím byla obnažena pata klenby, obžalovaní mohli vyčkat do doby, než bude podepřena. „Při respektování postupu výstavby by ke zřícení klenby dojít nemohlo,“ uvedl předseda senátu Aleš Holík.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově procházel v roce 2014 rekonstrukcí, která byla součástí modernizace silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

5. září 2014

,