Jaroslav Švejda se svou obhájkyní.

Jaroslav Švejda se svou obhájkyní. | foto: iDNES.cz

Mladík dostal za rvačku v baru čtyři roky, opilý bil lidi opakovaně

  • 6
Krajský soud v Pardubicích poslal na čtyři roky do věznice s ostrahou jednadvacetiletého Jaroslava Švejdu, který v přeloučském baru brutálně napadl o tři roky staršího mladíka. Soudkyně musela přihlédnout k tomu, že muž už byl za stejný čin potrestán.

„Z prvního trestu jste si měl vzít poučení, jak reagujete, když jste opilý. Nepoučil jste se. Měl jste velké štěstí, že v obou případech neskončili poškození s fatálnějším zraněním, protože mohli,“ řekla v odůvodnění předsedkyně trestního senátu Anna Sobotková.

Mladík byl za podobné napadení potrestán třemi lety u Okresního soudu v Pardubicích.

I proto musela soudkyně vynést trest souhrnný a vyšší. I tak ale zůstala pod spodní hranicí sazby, která začíná na pěti letech, jak ostatně navrhoval státní zástupce v závěrečné řeči.

„Jakkoli bylo jeho jednání nadbytečné a zbytečně surové, je třeba přihlédnout k mladistvému věku, proto navrhuji trest pod spodní hranicí,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Švejda v prosinci 2017 v přeloučském baru popíjel s přáteli a poté se připojil ke rvačce, kterou sice nevyprovokoval, ale pod vlivem alkoholu se neudržel a do potyčky se zapletl.

K mladíkovi, který v té době ležel na zemi, se sklonil a několikrát ho udeřil pěstí do hlavy a obličeje, a poté ho, stále ležícího, opakovaně kopl do hlavy a těla a způsobil mu tím výrazný otok a krevní podlitinu levé očnice a další zranění čelisti, krku, hrudníku a horní části břicha.

„I výroky znalců potvrdily, že jste si musel být vědom, co můžete svým jednáním způsobit. Sám víte, co se nachází v hlavě, a navíc jste mu šel po krku,“ uvedla soudkyně Sobotková.

Švejda podle svých slov od druhého napadení nepije alkohol.

„Doufám, že jste si uvědomil, že ve vašem případě platí nepít a tím pádem nebýt agresivní,“ uzavřela zdůvodnění soudkyně.

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.