Socha Rudoarmějce nedaleko zámku v Pardubicích | foto: Michal Klíma, MAFRA

Architekti chtějí debatu o soše Rudoarmějce, kazí prý pohled na zámek

  • 59
Socha Rudoarmějce ruší výhled na rezidenci Pernštejnů. Architekti, jimž svěřil Pardubický kraj přeměnu zámku, by rádi viděli na tomto místě něco jiného. Má to ale háček. Podstavec sochy se opravoval v rámci projektu Tyršových sadů a kvůli dotacím je nutné ho uchovat.

Když v úterý představovali architekti Josef Pleskot a Petr Všetečka, jak zvelebí pardubický zámek, libovali si, jak je prostor kolem zámku semknutý a stavby historického centra, Gočárových Automatických mlýnů a zámku na sebe „slyší“.

Za problematické místo označili sochu Rudoarmějce, o níž by se podle nich měla vést debata.

„Zabývali jsme se nejprve souvislostmi mezi třemi zdejšími perlami – zámkem, historickým náměstím a Gočárovými mlýny. Ty tvoří pomyslný trojúhelník, v jehož středu je další malý trojúhelník - Příhrádek. Vše na sebe nějak navazuje, někdy lépe, jindy hůře. Problematický bod vidíme hlavně na náměstí Republiky, kde je výhled na zámek zakrytý a kde se lidé místo krásného panoramatu zámku dívají na umělecky problematický pomník,“ říká architekt pověřený změnami na pardubickém zámku Petr Všetečka.

Jedním z cílů by podle něj a jeho kolegů mělo být toto panorama upravit. To ovšem nebude tak jednoduché, i kdyby na to magistrát jako správce místa přistoupil.

„V tuto chvíli to není na pořadu dne. Pokud by kraj s námi chtěl na toto téma otevřít diskusi, nemáme s tím problém, musím však důrazně upozornit na udržitelnost projektu Revitalizace Tyršových sadů, v rámci nichž byl podstavec sochy u schodiště z náměstí Republiky rekonstruován,“ řekl náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký.

Kam se sousoším

O přemístění problematické sochy se uvažovalo již za minulého vedení města v době přípravy rekonstrukce Tyršových sadů. V původním projektu se dokonce předpokládalo, že se pomník Rudoarmějce přestěhuje jinam. A hledala se nová místa, v úvahu připadalo například Zborovské náměstí.

Proti přemístění se tehdy razantně postavila část veřejnosti, historiků a dobrým směrem se nevyvíjela ani jednání s dotčenými orgány pro památníky a válečné hroby. Z tohoto důvodu přemístění památníku padlo.

Architekti navíc nemohou a ani nechtějí mít s památníkem cokoli společného. Jejich práci platí Pardubický kraj a ten jejich služeb a neotřelých nápadů využívá na zámku.

Právě kvůli němu by ale architekti rádi otevřeli debatu o tomto „kloubu“, jak sochu Rudoarmějce u Tyršových sadů nazývají.

„Ta socha není tak dobrá, aby utáhla takový prostor. Časem by se určitě formou architektonické soutěže nebo širší úvahy mělo říct, co tam má být. Teď v tom místě chybí průhled na zámek, a suverenita zámecké rezidence není tudíž zcela vyjádřená,“ řekl Všetečka.

„Já to vidím jako téma na další brainstorming. Začal bych tím, co tam chce město vyjádřit. Naproti je divadlo, kříží se tam dvě městské osy, ohýbá se silnice. Může se najít silné téma, které by bylo dobré vyjádřit horizontálním způsobem. Vždyť to nemusí být nutně socha,“ říká Všetečka.

Připouští i možnost, že v místě nemusí být vůbec nic a postačí jen průhled na zámek.

Mohou tam například vzniknout přírodně tvarované terasy jako vstup k opevnění a zámku.

„To ale teď nedokážeme říct, to se musí najít. K tomu je ale třeba debatu otevřít,“ dodal Všetečka.