Cvičení s kruhy v pardubické sokolovně.

Cvičení s kruhy v pardubické sokolovně. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Stovky sokolů se chystají na slet. Zacvičí i na stadionu v Pardubicích

  • 0
Sokolové se začali připravovat na XVI. všesokolský slet 2018 v Praze. Z Pardubického kraje na něj zamíří přibližně pětistovka cvičenců. Ti se představí i v krajském městě.

Sokolové se významně podíleli na převratu v říjnu 1918 a vznik Československé republiky oslaví příští rok hlavně uspořádáním sletu. Na jubilejní oslavy se připravuje nácvikem choreografií i pět stovek lidí z Pardubického kraje, tedy z území Sokolské župy Východočeské - Pippichovy. Platí to také o Jindře Nečesané, která se účastnila nedělní „secvičné“ v pardubické sokolovně.

Všesokolský slet Pardubice

Kdy: 9. - 10. června 2018
Kde: Městský stadion na Dukle
Program: hromadná sletová vystoupení, koncert, sokolské divadelní představení, sokolská pouť, prohlídka Pardubic s průvodcem

Přehled skladeb České obce sokolské pro XVI. všesokolský slet v červenci 2018 v Praze: Méďové, Noty, V peřině, Děti, to je věc! Cirkus, Siluety, Ženobraní, Borci, Cesta, Princezna republika, Sletová skladba Spolu (česko-slovenská)

„Cvičení i toto společenství mám moc ráda. Kdo báječnou atmosféru sletu nezažil, váhá, má strach ze zkoušek i z čekání na seřadišti. Kdo to ale zažil, tak ten se rád vrací,“ říká penzistka, která se na slet chystá už pošesté a čeká ji nácvik dvou skladeb - pro ženy i Věrné gardy.

Z deseti hromadných cvičení se jich na území župy nacvičuje jen devět. „Do jedné skladby žen jsme nešly kvůli oranžovým úborům, ne každá žena by v nich vypadala krásně. Přitom samotná skladba je nádherná,“ řekla tajemnice a jednatelka župy Lenka Pařízková.

Ta patří k vedoucím, které mají za sebou už cesty do Prahy na první nácvikové srazy a nyní mohou učit ostatní. V neděli vedla přibližně čtyři desítky žen, jinak zaučuje také předškolní žactvo.

„Nejtěžší pro všechny je soustředit se. Je třeba dostat jednotlivé prvky do mozku, zautomatizovat si je. Než si to člověk zapamatuje, trošku dřiny to dá, musíte pracovat tak, abyste neudělal chybu, což se samozřejmě stává, pak ovšem porušíte choreografii celku. Ale síla energie a nadšení vás vede tak, že to není problém,“ říká jednatelka župy.

Podle ní stále existuje šance se ještě přihlásit, ale je jen ojedinělá. Z 65 tělocvičných jednot se začalo cvičit zhruba ve třetině a choreografie jsou již uzavřeny, hlavně u skladeb žen by mohl být problém. Ale není vyloučeno, že si účast na sletu ještě někdo rozmyslí a náhradník či náhradnice budou vítáni. Účastníci musí ovšem počítat s tím, že „zacvičit si“ znamená pro ně nárok na volný čas, energii i na peníze. A nejen za pobyt v Praze.

Třeba cena za úbor pro rodiče a dítě je 1 800 korun. Vedení župy stále doufá, že se objeví i sponzoři, a to tím spíš, že se cvičenci představí nejen o prvním červencovém týdnu v Praze. Vedle menších generálek se uskuteční 9. a 10. června na stadionu na pardubické Dukle také dvoudenní krajský župní slet, pořadatelé slibují i bohatý doprovodný program.

Zazní hudba známých autorů i skupin

Ten hlavní by měl být pro přihlížející nejen pastvou pro oči a oslavou pohybu, ale také zážitkem hudebním. Což slibují už jména autorů skladeb, mezi něž patří například Smetana, Hašler, Vejvoda, Petrov, Uhlíř, Svoboda, Kocáb, Mládek, Čechomor, Fleret, Chinaski i Mandrage. Cvičenci se představí s plyšovými medvídky, molitanovými kladinkami, míči, obručemi a dalšími rekvizitami.

„Sounáležitost a radost ze společenství je hlavně u starších lidí. Ve skupině máme bratra, kterému je 89 let a bude cvičit skladbu pro Věrnou gardu s námi. V Praze na nácviku jsem viděla lidi, kteří chodí o holích, ale když přijdou na stadion, hole odhodí a po cvičení si je zase seberou,“ dodala Jindra Nečesaná.