Jaroslav Bušta, kastelán zámku ve Slatiňanech

Jaroslav Bušta, kastelán zámku ve Slatiňanech | foto: Michal Klíma, MAFRA

Slatiňanský zámek bojuje s vandaly. Pomůže jen plot, říká kastelán

  • 0
Slatiňany a okolí zažily letos malý turistický boom. Lidé tam jezdí kvůli zámku, parku, hřebčínu, Švýcárně, Kočičímu hrádku i městským lesům s rozhlednou Bára. Dobrý dojem z vydařené sezony kazí vandalové, kteří soustavně ničí zámecký park.

V lednu ukradli zloději dva pískovcové sloupy z plotu slatiňanského zámeckého parku, v únoru řidička zajela přímo do parku a porazila rozcestník, pak někdo zase obalil potravinovou fólií sochu koně Thesea.

Zámek Slatiňany a okolí

Slatiňanský zámek je ideálním výchozím bodem na procházku po okolí. Původní tvrz a později renesanční zámek prošel velkou přestavbou v 19. století, kdy byla majitelem rodina Auerspergů. Turistům nabízí zámeckou expozici, hipologickou expozici i speciální prohlídky.

Anglický park vznikl na konci 18. století, je velmi elegantní a nabízí bohatou sbírku dřevin. Lidé tam najdou i zajímavá stavení, například komplex dětského hospodářství, které bylo určeno k nenásilné výchově hospodaření auerspergských dětí.

Hřebčín byl vybudován z původních stájí pro dostihové koně a koně pro parforsní hony patřících rodině Auerspergů. V hřebčíně Slatiňany se přes 65 let chová starokladrubský kůň v černé barvě čili starokladrubský vraník.

Švýcárna vznikla jako salaš v polovině 19. století. Stala se jedním z romantických prvků doplňujících auerspergské sídlo ve Slatiňanech. Město Slatiňany ji před dvěma roky opravilo a otevřelo zde muzeum starokladrubského koně.

„Údajně se po obalení potravinovou fólií dá zeštíhlet i o několik kilogramů. Asi našeho Thesea přihlásíme do nějakého hubnoucího televizního programu,“ glosoval to na Facebooku tamní kastelán Jaroslav Bušta.

Od rybníčku letos zmizely také dvě pískovcové koule. Že po parku někteří lidé nechávají volně pobíhat psy anebo že se po cestičkách tu a tam řítí cyklisté, to je běžné.

Kastelán, který chystá obnovu parku, by chtěl vrátit na své místo plot, který od devatenáctého století rozděloval park na dvě části. Do jedné by byl přístup volný jako dosud, do části přiléhající k zámku by bylo patrně nutné si koupit vstupenku.

„Už se nehodlám dívat na to, co se tu děje, že si sem leze každý vandal, který si tu vybouří ego. Je to ale zatím vize, schváleno to ještě není,“ řekl Bušta.

Slatiňany mají úspěch

Díky koním a lesům do Slatiňan přichází stále více turistů, zámek si prohlédlo letos přes dvacet tisíc lidí, zatímco v roce 2010 jich bylo jen deset a půl tisíce. „Byla to nejlepší sezona za poslední roky,“ řekl Bušta.

Turisty přilákaly například speciální prohlídky po technických vymoženostech zámku Slatiňany, noční prohlídky, hradozámecká noc a další akce.

Lidé míří i do sousedního hřebčína, kam se přesunuli starokladrubští bělouši z Kladrub, chodí do muzea starokladrubáka ve Švýcárně a samozřejmě také do městských rekreačních lesů s rozhlednou Bára či s dětským hradem Kočičí hrádek.

„Oproti předchozímu roku je tu návštěvnost o třicet procent vyšší,“ uvedla Irena Palatášová ze slatiňanského infocentra.

„Podle mne je zde velký potenciál a do budoucna turistické centrum Pardubického kraje,“ řekl Bušta.

Zámek by příští rok chtěl vylepšit sociální zařízení a plánuje i kavárnu.

„Prostor pro kavárnu se musí ale nejdříve zrekonstruovat, přivést vodu a odpad a odstranit ze stěn ošklivý latexový nátěr ze sedmdesátých let,“ uvedl kastelán.

Zámek chce také obnovit anglický park, projekt za desítky milionů korun se zatím chystá. Výsadba nových stromů tam začala loni a pokračuje slušným tempem, ovšem stavby v parku jsou ve špatném stavu. Jako třeba dětské hospodářství, ve kterém se děti z knížecí rodiny učily, co to znamená starat se o zvířata.

„Mělo by dojít k obnově cest, zeleně, dětského hospodářství, kde by měla být zvířátka a fungovat edukační centrum. Na místě tenisového kurtu bude dětské hřiště. V minulosti byl v parku kuželník, vyhlídkový altán i odpočinkový altán, to vše by se mělo vrátit,“ říká.

A pak samozřejmě chce kastelán obnovit plot, který oddělí soukromou část parku od veřejné. „Plot tu byl od konce devatenáctého století do roku 1990, kdy ho nechal bývalý kastelán odstranit. Jde mi o to, abychom měli jeden vstup a jeden východ, pravděpodobně přes zámek,“ řekl kastelán.

Soudí, že malé vstupné návštěvníci zaplatí a místní si budou moci pořídit permanentku.