Sládek Milan Morávek

Sládek Milan Morávek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Čeští pivaři se drží tradice a nemění chutě, říká sládek z Hlinska

  • 1
Sládek hlineckého Pivovaru Rychtář Milan Morávek si přivezl z českobudějovické soutěže Pivo České republiky bronzovou medaili za pivo Rychtář Premium. To navíc uspělo v té nejprestižnější kategorii.

Patří hlinecké pivo Premium, které uspělo u anonymních porotců, mezi nejlepší v zemi? Je to obtížné tvrdit, protože pivních soutěží je víc a každý ročník navíc přináší nové vítěze. Sládek Milan Morávek nicméně připomíná, že soutěž, která má za sebou 19 ročníků, má velkou prestiž.

„Bylo do ní přihlášeno 270 značek, přihlašovatelé ze 48 pivovarů oceňují její kvalitu. Z výsledku máme opravdu radost a těší nás, že pivo Rychtář Premium se ocitlo v sekci absolutní vítěz,“ uvedl Morávek, který na soutěži působil i jako porotce.

Začíná Léto s Rychtářem

  • sobota 13. června Rychtář fest: Chinaski, Vypsaná fixa, Jelen, Wohnout, Atmo Music, Nebe, UDG
  • sobota 18. července: Harlej, Škwor, Dymytry, Alkehol
  • pátek 21. srpna: Tři sestry, Horkýže Slíže
  • sobota 12. září: Den s Rychtářem Mig 21, Sto zvířat, Argema, Slza a další

Porota vaše piva ocenila jednou stříbrnou a dvěma bronzovými medailemi. Jak byste charakterizoval oceněná piva?
Bronzový Fojt je klasické výčepní pivo, jeho úspěch určitě potěšil. Ležák Premium byl třetí v kategorii i v celkovém pořadí a třetí místo získal letos už v Německu při celosvětové soutěži Craft Berr Awards 2015. Výsledné umístění v Českých Budějovicích je o to cennější, že Rychtář Premium byla jediná dvanáctka, která pronikla mezi patnáctky a třináctky, u nichž je chuť potlačena silou.

V čem je u ní „to navíc“?
Největší přidaná hodnota u našich produktů je v tom, že ve všech pivech používáme hlávkový chmel v přírodní podobě, což chuti hodně pomáhá.

Dá se vůbec v kategorii tradičních piv vymyslet něco nového?
Vždycky se nechá vymyslet něco nového, ale jde o to, co na to zákazníci. Speciálů se vyrábí velké množství, ale pro žádný pivovar to není nosné téma, jen doplňkové. Zvláště pro pivovary naší velikosti, u nichž se český spotřebitel drží své tradice a nemění často své chutě a názory.

Na kterém pivu jste si sám v Českých Budějovicích pochutnal?
Byl jsem tam dva dny ze čtyř a byl to maraton, protože piv bylo přihlášených hodně. Posuzovali jsme je anonymně, takže těžko říci, na čem jsem si pochutnal. Soutěžila tam piva lepší a ještě lepší, špatné pivo tam nebylo.

Co je ve vašem pivovaru nového?
Na přelomu června a července přijde do prodeje třináctka polotmavý speciál pod názvem Hlinecké pivo. Budeme ho prodávat do konce září. V rámci uskupení Pivovary Lobkowicz je začleněný do Cesty pivních znalců. Hlavní stáčka bude na zářijový Den s Rychtářem. Potom jsme měnili logo a etiketu, do konce června přejdeme na nové přepravky, které s nimi budou korespondovat.

V sobotu se areál pivovaru naplní účastníky festivalu Léto s Rychtářem. Zahrají Chinaski, Vypsaná fixa a další kapely - jak se na ně těšíte a co tato akce pivovaru přináší?
Nemám mezi kapelami vysloveně žádného favorita. Výdělek není na prvním místě, mnoho těchto akcí není výdělečných, nebo aspoň ne enormně, protože hodně záleží na počasí. Jsou i akce, na kterých se prodělá. Ale je to náš příspěvek pro lidi z města i blízkého okolí, navíc jim tak představíme piva, která třeba neznají.

Čeká se horká sobota, kolik lidí podle vás přijde?
Při pěkném počasí by mělo být přes dva tisíce lidí určitě, možná i víc.

Před 30 lety jste se stal zaměstnancem pivovaru v Hlinsku. Jak se od té doby pivo změnilo?
Podobně jako v celé zemi - je větší příklon ke kvalitě. Když jsem nastupoval do pivovaru, byla trvanlivost lahvových piv v celé republice podle tehdejší normy 7 až 10 dnů, u sudových piv 20 dnů, dnes jsme na mnohonásobcích těchto časů. A to vše díky zlepšené technologické kázni, zvýšeným sanitacím a lepším surovinám. Jinak se pivo u nás vyrábí pořád klasicky a pořád poctivou prací.