VIDEO: Srní vidělo závod ve skocích do vody z výšky 20 metrů

  • 0
Mimořádná příležitost vidět českou skokanskou špičku se naskytla v zatopeném lomu v Srní u Hlinska. Na skoky se lidé nejen dívali, ale také je zkoušeli. Jezdilo se na paddleboardech či lezlo po stěně nad vodou.

Příznivci adrenalinové podívané měli v pátek a v sobotu možnost sledovat průběh prvního ročníku mezinárodního závodu v extrémních skocích do vody ze speciální věže vysoké 12, 16 a 20 metrů.

„Hledali jsme lom, který by vyhovoval profesionálním skokanům. Nakonec jsme našli lom v Srní vhodný díky své velikosti k akci, která však nepatřila jen adrenalinovým skokům. Prostorově nám lom umožnil propojit několik vodních sportů najednou,“ řekla Petra Lidmilová z realizačního týmu vedeného Lucií Absolonovou, mnohonásobnou mistryní republiky a naší jedinou mistryní Evropy v High Divingu, nyní trenérkou české reprezentace. 

Víkendové akci předcházel týdenní kemp české reprezentace, zahrnující nejen přípravu na X-Jump závod, ale také na republikové mistrovství v High Jumpu v Hříměždicích, evropský šampionát. Kromě přehlídky extrémních skoků si na své přišli i návštěvníci, kteří si na vlastní kůži pod dohledem zkušených sportovců vyzkoušeli sílu adrenalinu.

„Pro profesionální sportovce jsme na skále připravili speciální lešení pro skoky z výšky až dvaceti metrů. Ovšem mysleli jsme i na běžné návštěvníky. Odvážlivci mají možnost si v určitých časech vyzkoušet skoky do vody ze sedmi metrů,“ komentovala akci plnou adrenalinu Petra Lidmilová.

Dvoudenní akce se nevěnovala jen skokům. Krev v žilách návštěvníkům tuhla i během slackshow, umělecko-sportovního vystoupení v podání semifinalistů televizního pořadu Česko Slovensko má talent, Michala Pírka a Lukáše Černého, kteří balancovali nad vodní hladinou zatopeného lomu na pružném popruhu. Jaké to je chodit po „lajně“, poznali i zájemci z řad diváků, kteří si chůzi vyzkoušeli raději v bezpečí na souši. 

Další zajímavostí této letní akce byl Water Boulder, což není nic jiného než lezecká stěna umístěná nad vodní hladinou do výšky šesti metrů. Tento rychle se rozvíjející sport je pro dospělé i děti.