ilustrační snímek | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Skiareál v Dolní Moravě spustí lanovku a otevře sjezdovku

  • 282
Další velký lyžařský areál chce obnovit provoz pro veřejnost i přes stále platná vládní omezení. V Dolní Moravě na Orlickoústecku plánují ve čtvrtek spustit lanovku Sněžník pro pěší, běžkaře a skialpinisty. Sjezdové lyžaře by pak na kopec v největším areálu v Pardubickém kraji měla od pátku tahat rolba.

„Nevíme jak dál, není možné už tuto situaci ekonomicky přežít. Donutilo nás to hledat všechny možné cesty k tomu, abychom ji vyřešili,“ prohlásil marketingový manažer střediska Tomáš Drápal.

Podle něj středisko žádné právní předpisy neporuší. Prý má vše připravené tak, aby zajistilo rozestupy mezi lyžaři a další požadavky hygieniků.

Areál zaměstnává včetně ubytovacích zařízení kolem 250 lidí, nyní nedokáže ani pokrýt náklady. Vládní kompenzace zatím nejsou schválené a ani ty by zřejmě nestačily.

Středisko chce umožnit běžkařům dostat se lanovkou k východišti běžeckých tras ve vrcholových partiích. Podle Drápala je to právně v pořádku, neboť jde o zajištění dopravní obslužnosti na základě veřejné služby.

„Stejně jako se to děje v Praze na Petříně nebo u pojízdných schodů v metru a obchodních centrech,“ míní Drápal.

Areál v Dolní Moravě chtěl zahájit sezonu původně 19. prosince, kvůli počasí začátek odložil o týden. Od 27. prosince však začala platit vládní opatření, takže se na sjezdovkách lyžovat vůbec nezačalo.

V Polsku a Itálii otevřou skiareály. Nakažených mají mnohem méně:

5. února 2021

,