Malebné chaloupky na Veselém Kopci stále lákají filmaře.

Malebné chaloupky na Veselém Kopci stále lákají filmaře. | foto: MF DNES

Ve skanzenu Veselý Kopec natočí filmaři na jaře vánoční pohádku

  • 1
Ve skanzenu na Veselém Kopci se bude na jaře natáčet nová vánoční pohádka České televize. Režíruje ji Karel Janák. V lidových chalupách se filmový štáb zabydlí koncem května.

Prohlídky pro návštěvníky budou omezeny, na zaměstnance skanzenu klade natáčení vždy nároky navíc.

„Pokud se natáčí v interiérech, což bude tento případ, například předměty, které jsou hodně cenné, musíme vystěhovat. Máme také zvýšený dohled v interiérech a spolupracujeme se štábem, který natáčení chystá, třeba na zapůjčení rekvizit,“ řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Skanzen je oblíbenou kulisou filmařů. Vznikala zde například filmová pohádka Lotrando a Zubejda, v 80. letech prostředí posloužilo pro televizní seriál Cirkus Humberto. Záběry z Veselého Kopce jsou i v pohádce Nesmrtelná teta, z jedné ze zdejších chalup pocházela odvážná Bohdanka z televizního filmu Sedmero krkavců v režii Ludvíka Ráži, který se vysílal na Vánoce roku 1993. V roce 2007 ve skanzenu točil Jiří Strach pohádku Tři životy podle scénáře Věry a Václava Šaškových, i tu Česká televize uvedla poprvé o Vánocích.

Tento filmový štáb zřejmě nebude letos na Veselém Kopci jediným. „Jsou i další zájemci, termíny natáčení s nimi ještě domlouváme,“ dodala Vojancová.

Autor budoucí vánoční pohádky režisér Karel Janák natočil například sportovní komedii pro teenagery Snowboarďáci. Dále například snímky Ro(c)k podvraťáků, Rafťáci, pohádky Dvanáct měsíčků, Princezna a písař nebo dobrodružnou komedii Ať žijí rytíři.

,