Spor o výsadbu u silnice z Chrudimi vyhrály stromy. Ale až u soudu

  • 141
Pro spor mezi zastánci a odpůrci výsadby stromořadí v těsné blízkosti silnic může středeční rozhodnutí pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové znamenat zlomový moment. Silničáři mohou vysadit třiatřicet švestek podél silnice u Chrudimi, třebaže s tím policie a chrudimský odbor dopravy nesouhlasí.

Oba tyto orgány se obávaly o bezpečnost řidičů. Podle soudu však slovo úředníka zabývajícího se ochranou přírody, který výsadbu stromořadí nařídil, má v tomto případě větší váhu než názor jeho kolegy, jenž má na starosti dopravu.

„Často při povolování výsadby dochází k dohadům, který veřejný zájem je vyšší. Ale takovýto vyhrocený případ, kdy to nebylo možné řešit jinou cestou než soudní, jsme ještě neřešili,“ uvedla vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z hnutí Arnika.

Za nevysazení hrozila vyšší pokuta než za vysazení

Za Chrudimí se malá silnice směřující do Železných hor mírně klikatí, po pravé straně je vysazeno několik desítek malých stromů, ale pak stromořadí náhle končí.

Právě zde se dostaly do neobvyklého sporu odbor životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi, žádající další výsadbu, s policií a odborem dopravy stejného úřadu, podle nichž by švestky byly příliš blízko vozovky a ohrožovaly by bezpečnost řidičů.

Investuje se do alejí u silnic. V poslední době se kácely

„Od orgánů státní správy jsme obdrželi dvě protichůdná rozhodnutí, obě opentlená sankcemi. Dali jsme proto posoudit soudu, co máme dělat. Je to dost zvláštní situace. Mám za to, že by dotčené orgány měly svá vyjádření koordinovat,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Za výsadbu ovocných stromů by Správě a údržbě silnic podle jejího právního zástupce Františka Nunváře hrozila pokuta kvůli porušení zákona o pozemních komunikacích ve výši až 300 tisíc korun, protože změnu nemá schválenou policií ani silničním správním úřadem.

„Když by výsadbu neprovedla, tak od orgánu ochrany přírody hrozí milionová pokuta,“ uvedl František Nunvář.

Stromy mají zelenou, věří teď ochránci přírody

Silničáři se proti rozhodnutí odboru životního prostředí odvolali ke krajskému úřadu a když ten výsadbu potvrdil, zažalovali krajský úřad.

Soud však žalobu zamítl. Neuznal argument, že vysazené stromy tvoří pevnou překážku, kterou lze podle zákona o pozemních komunikacích umístit jen se souhlasem policie.

Marcela Klemensová doufá, že rozhodnutí soudu posílí postavení úředníků ochrany přírody při rozhodování o výsadbě stromořadí.

„Pravdou je, že právě orgán ochrany přírody je v této věci tím, kdo rozhoduje, kdo přihlíží ke stanoviskům silničního správního úřadu, ale na něm je zodpovědnost, aby zvážil všechna pro a proti,“ uvedla.

Úředníci ochrany přírody na Městském úřadu v Chrudimi očekávají, že nyní bude výsadba podél silnice na Podhůru pokračovat.

Silnice z Chrudimi na Podhůru

Silnice z Chrudimi na Podhůru

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Byla provedena první etapa kácení podél silnice i náhradní výsadba. Z druhé etapy bylo provedeno kácení, ale výsadba, kterou požadujeme, zatím ne,“ uvedla Kateřina Mrózková, vedoucí oddělení ochrany přírody.

Jenže tak jednoduché to vůbec nemusí být. Silničáři si chtějí ještě počkat na zdůvodnění rozsudku. Pokud je neuspokojí, hodlají v soudním sporu pokračovat, aby měli naprostou jistotu, že za obnovu stromořadí jim nebudou hrozit žádné sankce.

„Pro nás je tato kauza zlomová. Pokud se nenajde konsensus, může dojít k tomu, že výsadba alejí kolem silnic bude ukončena a naše organizace se stanou tím, kdo bude stromy ze zdravotních a bezpečnostních důvodů pouze kácet,“ uvedl Němec.

Každý rok skončí nárazem do stromu kolem 2,5 tisíce dopravních nehod. Odborníci požadují, aby se stromořadí vysazovala dál od silnic, jenže silničáři potřebné pozemky v drtivé většině případů nevlastní.