ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Věk jsem si neuvědomoval, omlouval muž sexuální nátlak na třináctiletou

  • 17
S tříletou podmínkou odešel od pardubického krajského soudu 36letý muž. V létě 2018 se přes Facebook seznámil s tehdy třináctiletou dívkou. Získal její intimní fotky, poslal jí svoje a chtěl další. Dívka mu je dát odmítla, a tak začal vyhrožovat, že ty předchozí zveřejní. Dívka se společně s matkou obrátila na policii.

„Obžalovaný moc dobře věděl, že když na labilnější dívku přitlačí, bude mít, co chce. Pro muže byla nezletilá náhražkou za vztah, který nedokázal navázat,“ řekla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Krajského soudu v Pardubicích Anna Sobotková.

Při výši trestu dala za pravdu státní zástupkyni, která obžalovanému navrhla trest pod spodní hranicí. K podmíněnému trestu soud nařídil probační a mediační dohled.

Soud přihlédl k nelehké životní situaci obžalovaného. Muž se doma stará o vážně nemocnou matku.

„To je jeho jediný sociální kontakt. Nařízený dohled mu může pomoci i v jiných oblastech, když si s něčím nebude vědět rady,“ řekla Sobotková.

Muž u soudu svého činu litoval. Řekl, že zrušil facebookový profil, a několikrát se omlouval rodině dívky.

Pedofil není, jen nezralý, zhodnotila sexuoložka

„Chtěl jsem si s ní povykládat. Chtěl jsem mít někoho poblíž, ne jezdit někam daleko. Že jednám s nezletilou, jsem si neuvědomoval,“ řekl u soudu.

Podle soudní znalkyně má muž sníženou hladinu intelektu, ale netrpí mentální retardací. 

„Má narušenou schopnost rozeznat věk u žen. To se často objevuje u osob nezralých. Taková je i jeho sexualita, ale pedofil není,“ uvedla soudní znalkyně z oboru psychiatrie a sexuologie Petra Sejbalová.

Uvedla, že obžalovaný spíš než stejně staré ženy vyhledával mladší dívky, které ho mohly víc obdivovat.