Růžový palouček.

Růžový palouček. | foto: Spolek přátel Růžového paloučku

Na Růžovém paloučku u Litomyšle otevřou naučnou stezku s tématem exilu

  • 0
V sobotu v 15 hodin se otevře nová naučná stezka Růžový palouček u Újezdce na Litomyšlsku. Návštěvníci na panelech najdou informace nejen o staleté historii tohoto památného místa.

„Bezbariérová naučná stezka je poklonou lidem, kteří i za cenu osobních obětí usilovali o povznesení českého národa. Růžový palouček je poctou českým bratřím a symbolem exulantství pro svobodu víry a přesvědčení,“ uvedl jednatel Spolku přátel Růžového paloučku Milan Janecký.

Nízké informační pulty při paloučku růží a památníku ze sibiřské mědi dovezené legionáři se věnují pověstem, symbolice parku a péči o Palouček, jednotlivým obdobím českého exilu a také nejvýznamnějším regionálním exulantům.

Témata třinácti infopultů

  1. Růžový palouček
  2. Památník českým bratřím
  3. Pověsti o původu Růžového paloučku
  4. Pověsti a první literární zmínky o Paloučku
  5. Alois Jirásek  a Staré pověsti české
  6. Český exil v 16. až 18. století - náboženský
  7. České vystěhovalectví 19. a počátku 20. století
  8. Politický exil za totality 20. století
  9. Vlny českého exulantství a Češi ve světě
  10. Václav Klejch Lažanský: světlo v temnu
  11. Jan Amos Komenský a jednota bratrská
  12. Slavnosti, spolková činnost a péče o Palouček
  13. Park Růžového paloučku

„Stezka prochází areálem parku Růžového paloučku a má dát návštěvníkovi prostor k zamyšlení o souvislostech doby. I o tom, jak prostoduché národovectví může vyloučit z národa skutečné hodnoty. Každého zaujme jiná část stezky. Děti osloví krátké pověsti, dospělé třeba symboly skryté v uspořádání parku,“ řekl autor naučné stezky na Litomyšlsku Miloš Krejčí.

 Lidé z okolí chovali k Růžovému paloučku odedávna posvátnou úctu. Ta dala vznik řadě pověstí chránících Růžový palouček před zničením. Pro předky se stal chrámem v přírodě a posvátným místem, kterého se nesměl nikdo beztrestně dotknout. Část pověstí vychází z šera dávnověku, další mají podklad ve skutečných událostech. 

Růžový palouček je místem pravidelných slavností, které se konají pod kvetoucími lipami vždy první červencovou neděli. Už od května se v parku konají hudební podvečery. Den vzniku samostatného státu 28. říjen bude  podle představ členů spolku časem procházení areálem Růžového paloučku, místem setkávání a připomínání památky blízkých, nejen českých bratří, ale všech exulantů.