Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiči se dočkají dostavby křižovatky i obchvatu Chrudimi, ŘSD má pozemky

  12:04
Jedna z posledních překážek před stavbou dvou důležitých dopravních staveb na silnici I/37 padla. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) oznámilo, že získalo všechny pozemky nutné pro dokončení druhé části obchvatu Chrudimi až za Slatiňany a zároveň vlastní i pozemky pod budoucí mimoúrovňovou křižovatkou u pardubického nádraží. Obě stavby, které podstatně zjednoduší průjezd po ose Hradec - Pardubice - Chrudim, tak mohou začít ještě letos.

Po rozšíření silnice I/37 u Parama na čtyři pruhy je nyní posledním dopravním špuntem navazující křižovatka Palackého. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Jako první by měli dorazit stavbaři na Palackého třídu. ŘSD podle informačního letáku předpokládá zahájení stavby ještě letos a dokončení v roce 2021. Třebaže termíny dopravních staveb se neustále posunují, teď pro to není důvod. ŘSD totiž už získalo stavební povolení a v již vyhlášeném tendru vybírá z nabídek.

Akce za více než dvě stě milionů korun zajistí pohodlný život řidičům, kteří chtějí Pardubicemi jen projet. Od Hradce Králové až k pardubickému závodišti je pohodlná čtyřproudá silnice. S jedinou výjimkou - kilometrového úseku na křižovatce Palackého. Právě tam někdy vznikají dopravní zácpy, byť představují ve srovnání s tím, co se děje na Palackého třídě před nádražím, jen slabý odvar.

Z budoucí podoby křižovatky je patrné, že ve směru od Hradce dále na Chrudim povede v části úseku jen jeden pruh. Silnice se o ten druhý rozšíří až v místě připojení větve vedoucí od kruhového objezdu u Lidlu do křižovatky Palackého. To podle silničářů ale není na závadu.

„Až dostavíme mimoúrovňovou křižovatku Palackého, mine tento plnohodnotný pruh Hradec-Pardubice-Chrudim všechny křižovatky. V tom problém nevidím,“ uvedl před časem ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Bohumil Vebr.

Chrudim bude čekat na povolení a výběr stavební firmy

Už čtvrtým rokem auta a kamiony pohodlně objíždějí takřka polovinu Chrudimi po novém dvoupruhu. Aby se motoristé při pokračování na jih po silnici I/37 vyhnuli i zbytku města, je zapotřebí dostavět druhý úsek v délce téměř 4,6 kilometru. Ten má počátek na křížení se silnicí I/17 na Vysoké Mýto a vyústí až za Slatiňany.

Silničáři udělali posun i u obchvatu Svitav

Budoucí obchvat města odvede dopravu z velké části Svitav.

Na devítikilometrové trase budoucího obchvatu Svitav má Ředitelství silnic a dálnic ČR vykoupeno bezmála osmdesát procent pozemků. Vyplynulo to z poslední schůzky zástupců ŘSD a obcí, na jejichž katastru přeložka silnice I/43 povede. Z uzavřených dohod také vyplývá, že z nedokončených smluv na trvalý zábor chybí silničářům dokončit šest případů s fyzickými osobami. Ve dvou případech jde o exekuce, v jednom případě řeší dědické řízení a se třemi vlastníky probíhá nadále jednání. Zbylé pozemky patří státním institucím, městu Svitavy, obci Hradec nad Svitavou nebo firmám. Nadále stále platí, že silničáři chtějí zažádat o stavební povolení na obchvat Svitav do konce roku 2019 a předpokládaný termín zahájení záchranného archeologického průzkumu, na který naváže samotná stavba silnice, je v říjnu nebo v listopadu tohoto roku.

Ještě letos na podzim chce ŘSD rozjet dostavbu obchvatu Chrudimi zahájit. Ve srovnání s pardubickou akcí na I/37 je ale ŘSD pozadu. Nemá zatím platné stavební povolení ani nevyhlásila tendr. Na druhou stranu krajský úřad už stavební řízení na některé objekty zahájil a soutěž na dodavatele chce ŘSD vypsat v nejbližších dnech. Na trase již nyní zajišťuje společnost Eurovia archeologický výzkum.

„Vzhledem k četným archeologickým nálezům bude prodloužen termín pro dokončení záchranného archeologického výzkumu do listopadu 2019, kdy se zároveň počítá se zahájením stavby, takže průzkum nebude mít vliv na samotnou stavbu,“ oznámilo ŘSD v informačním letáku.

K vybudování druhé části obchvatu za předpokládanou cenu 310 milionů bez DPH jsou zapotřebí dvě stavební sezony, tudíž řidiči se mohou na hladký průjezd kolem Chrudimi a Slatiňan těšit pravděpodobně od podzimu roku 2021. Je to reálný termín, nicméně s optimismem, jak dokládá zkušenost, se musí u stavebních akcích v Česku šetřit.

Zdržet se může vydání stavebního povolení, zkomplikovat mohou soutěž i neúspěšní účastníci. Na druhou stranu se zdá, že spíše než velká tahanice stavebních firem o chrudimskou zakázku hrozí opak. Kapacita stavebních firem nejen v Pardubickém kraji je podle odborníků už tak vytížená, že ŘSD bude nakonec asi spokojeno, když se někdo do soutěže přihlásí.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...