Chybu řidičky zaznamenali městští strážníci, kteří jeli hned za ní.

Chybu řidičky zaznamenali městští strážníci, kteří jeli hned za ní. | foto: Městská policie

Žačka autoškoly jela na červenou, trestné body může dostat dřív než řidičák

  • 133
Na červenou projela kolem semaforu v Pardubicích 34letá žačka autoškoly. Ženě, která ještě nemůže sama vůz řídit sama, tak hrozí připsání pěti trestných bodů, ještě než získá řidičský průkaz.

Auto projelo na červenou přímo před hlídkou městské policie. A ta konala.

Za volantem v té chvíli seděla překvapená 34letá žákyně a vedle ní zaskočený 56letý instruktor.

„Projetí semaforu na červenou zatíží konto řidičky pěti trestnými body, postih zřejmě nemine ani instruktora autoškoly,“ řekl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Nezvyklou dopravní situaci a potrestání obou aktérů bude nyní prošetřovat příslušný odbor správních agend pardubického magistrátu.

„Nejdříve se musíme s případem seznámit. Vždy však záleží na individuálním posouzení nabytých zkušeností, které řidička během dosavadního kurzu absolvovala. Prověřovat budeme i míru zavinění instruktora,“ řekl vedoucí odboru správních agend pardubického magistrátu Petr Kramář.

Ten zároveň připustil, že pokud se prokáže, že žena „neseděla v autě poprvé“, může dostat pět bodů, aniž by měla řidičák.

Je jen štěstí, že chyba řidičky a jejího instruktora, který včas nezareagoval, neměla vážnější následky. Adeptka na řidičský průkaz totiž na červenou projížděla v místě, kde svítila zelená cyklistům, pro něž je přejezd přes silnici pod lávkou u obchodního centra Atrium určený.