Vědec pardubické univerzity Michal Holčapek získal se svým týmem patent na...

Vědec pardubické univerzity Michal Holčapek získal se svým týmem patent na novou metodu zjišťování rakoviny slinivky z krve. | foto: Univerzita Pardubice

Rakovinu slinivky bude možné zjistit z krve, pardubický vědec získal patent

  • 10
Tým chemika Michala Holčapka z pardubické univerzity získal patent na novou metodu zjišťování rakoviny slinivky z rozboru krve. Jeden z nejzákeřnějších karcinomů tak bude možné odhalit již v počáteční fázi.

Vědcův tým z Chemicko-technologické fakulty pardubické univerzity popsal možnost, jak zjistit nemoc pouze z analýzy krve. 

Tím se rýsuje šance pro miliony lidí, kteří se dnes o tomto onemocnění dozvědí příliš pozdě. 

„Metodika je vhodná pro velkokapacitní screening až 20 tisíc vzorků za rok a dokáže detekovat nemoc se správností přes 90 procent,“ říká Holčapek.

Karcinom slinivky je maligní nádorové onemocnění, u kterého je podle American Cancer Society pouze desetiprocentní šance na pětileté dožití. To je vůbec nejméně ze všech známých typů rakoviny. 

Tento typ je navíc v počáteční fázi bez jakýchkoliv příznaků a ve chvíli, kdy se diagnóza stanoví, již pacientovi většinou nelze pomoci. Včasný screening karcinomu slinivky je proto nejdůležitější.

Reálný přínos včasné diagnostiky ověří studie

Úspěšné výsledky chemiků z Univerzity Pardubice se podařilo zopakovat i na spolupracujících pracovištích v Německu a v Singapuru. Nedávno si vědecký tým Michala Holčapka také ověřil, že je možné metodiku použít i v klinické laboratoři, která nemá předchozí zkušenosti s analýzou lipidů.

„Dalším důležitým krokem bude klinická validace, což je studie, kterou se musí ověřit reálný přínos včasné diagnostiky karcinomu slinivky před vlastním využitím v praxi. Bez silného partnera by organizace takové studie byla obtížná,“ uvedl Holčapek. 

„Proto v současné době ve spolupráci s univerzitním Centrem pro transfer technologií a znalostí jednáme s možným strategickým partnerem, který pomůže zavedení diagnostiky do klinické praxe,“ dodal.

Metodika z Univerzity Pardubice by se podle klinické praxe využívala nejčastěji u tří skupin lidí. Zvýšené riziko onemocnění rakovinou slinivky mají nově diagnostikovaní pacienti s cukrovkou 2. typu starší 50 let, lidé s dědičných výskytem onemocnění v rodině a lidé, u kterých se projevily tzv. nespecifické symptomy, tedy příznaky neodpovídající určité nemoci.

Špičkový chemik se i díky tomuto objevu letos dostal mezi 60 nejlepších analytických chemiků světa podle The Power List 2020 v časopise The Analytical Scientist.