Radnice v Pardubicích

Radnice v Pardubicích | foto: Barbora Měchurová, iDNES.cz

Radní v Pardubicích začnou po tlaku opozice opět nahrávat svá jednání

  • 0
Současní radní Pardubic hned po uvedení do funkcí zrušili pořizování zvukových nahrávek ze svých zasedání. Opozice to ostře kritizovala a několikrát požadovala obnovení zavedené praxe. Primátor to dlouhodobě odmítal, ale nakonec názor změnil.

Už rok panuje na pardubické radnici hodně napjatá atmosféra. Nikdy mezi sebou politici z radniční koalice a opozice neměli tak špatné vztahy jako v tomto volebním období.

Jeden z nejtvrdších sporů obě strany vedly ohledně pořizování zvukových záznamů z jednání rady, která se v Pardubicích od roku 1990 vždy nahrávala.

„Je to netransparentní, nevím, co potřebují radní schovávat. Dříve si mohli zastupitelé bez problémů jednání poslechnout,“ říkal třeba lídr sdružení Pardubáci František Brendl.

„Je to jen formální záležitost. Pokud vím, tak ten záznam si někdo vyžádal jen dvakrát a vždy to bylo, aby ho mohl použít v nějakém sporu,“ obhajoval naopak novinku primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Opoziční politici se na posledním zasedání zastupitelstva snažili prosadit znovuzavedení nahrávek. Neuspěli. Jenže nakonec se jej stejně dočkají. Radní na svém pondělním zasedání nečekaně obrátili.

„Nahrávání znovu zavedeme. Bude to primárně pro vnitřní potřeby úřadu, aby se daly pořizovat přesné přepisy našich jednání,“ sdělil primátor Charvát.

Nahrávky se vrací kvůli lži, tvrdí primátor

Jako důvod přitom skutečně uvedl tlak z řad opozice. Ovšem poněkud jiný, než by si většina lidí představovala. „Názor jsem změnil ve chvíli, kdy na posledním zasedání zastupitelstva jeden z členů opozice jasně lhal o průběhu zasedání rady. Nyní budeme mít v ruce důkaz, který by ho případně usvědčil ze lži,“ doplnil primátor, aniž by zmíněného politika jmenoval.

Pravděpodobně však šlo právě o bývalého náměstka primátorky Brendla, se kterým vede jiskřivé debaty na téměř všech zasedáních zastupitelstva. „Uvidíme, k čemu ta novinka bude. Zatím si stále nejsem jistý, že se k těm nahrávkám vůbec dostaneme,“ uvedl Brendl.

Jednání rady je totiž ze zákona neveřejné, tudíž se k informacím z něj nemůže hned tak někdo dostat. Proto bude mít zveřejnění nahrávek svá přísná pravidla.

„Když někdo ze zastupitelů požádá o nahrávku, poběží dvoutýdenní lhůta, během níž žádost bude muset schválit rada. Stále platí, že zastupitel by z nahrávky neměl citovat nic směrem na veřejnost,“ řekl radní za TOP 09 Libor Slezák.

Ovšem podle jeho bývalého kolegy z vedení Pardubic Michala Koláčka ze Sdružení pro Pardubice radní nenajdou pro blokování přístupu k nahrávkám oporu v zákoně.

„Já to ze strany vedení města beru jako pozitivní a transparentní krok. Jsem totiž přesvědčen, že jako zastupitel se podle zákona musím k takové nahrávce dostat,“ uvedl Michal Koláček.

Na radnici je zmatek, nahrávky potřebujeme, říká opozice

Podle opozičních zastupitelů jsou nahrávky důležité hlavně kvůli tomu, aby se dozvěděli, o čem budou na zastupitelstvu vůbec hlasovat.

„Já skutečně nemám čas chodit na každé zasedání rady, kam zastupitelé mohou. Musím být v práci. A tak je pro mě nahrávka užitečná. Materiály do zastupitelstva jsou velmi špatně připravené, a navíc chodí pozdě, často nevím, o čem budeme jednat,“ konstatovala bývalá primátorka Štěpánka Fraňková.

Změna názorů radních je o to překvapivější, že ještě v listopadovém vydání radničního zpravodaje se obě strany kvůli nahrávkám poměrně ostře pohádaly. „Zásadně odmítám různé populistické výroky o netransparentnosti, o tom, že rada něco tají nebo skrývá. To je naprosto demagogicky účelová rétorika,“ napsali v reakci na dopis zastupitelů radní v čele s primátorem.

Ovšem opoziční politici kritizují lidi z vedení radnice i za to, že je nepustili do dozorčích rad městských firem nebo že vybírají manažery společností či projektů bez řádných výběrových řízení.

„Hnutí ANO v kampani slibovalo i třeba zveřejňování smluv nebo obsazování funkcí na základě odbornosti. Nic z toho se bohužel neděje,“ řekl zastupitel za ODS Petr Klimpl.