Jedním z těch, které sociální demokraté prosazovali do funkce v orgánech města byl bývalý starosta části Dubina za ČSSD Ján Kasič. Ten byl pravomocně odsouzený za korupci. Na snímku ve chvíli zatčení.

Jedním z těch, které sociální demokraté prosazovali do funkce v orgánech města byl bývalý starosta části Dubina za ČSSD Ján Kasič. Ten byl pravomocně odsouzený za korupci. Na snímku ve chvíli zatčení. | foto: TV Prima

Radní v Pardubicích couvli, seznam lidí do společností města přepracují

  • 2
Pardubičtí radní se dohodli, že nepředloží zastupitelům připravený seznam lidí do představenstev a dozorčích rad městských akciovek. Byla totiž mezi nimi jména, která budila rozpaky. Například bývalý starosta části Dubina za ČSSD Ján Kasič, před dvěma lety pravomocně odsouzený za korupci.

 „S kolegy v radě města jsme se shodli, že změny v orgánech společností není dobré dělat v časové tísni. Všechny strany koalice ještě jednou prodiskutují svoje lidi tak, aby stoprocentně dokázali prezentovat svoji odbornost,“ řekl primátor Martin Charvát.

Opozice se však dožaduje toho, aby také její strany měly alespoň v dozorčích radách své zástupce. „Opozice měla vždy důstojné zastoupení v těchto orgánech,“ uvedl zastupitel za ODS Petr Klimpl.

Podle Charváta k tomu ale není žádný důvod. „Koalice stoprocentně odpovídá za fungování města. Když stoprocentně zodpovídáme, musíme mít také možnost stoprocentně společnosti řídit. Úkolem a právem opozice je kontrolovat a upozorňovat na chyby. K tomu slouží především zasedání zastupitelstva a práce kontrolního výboru,“ uvedl primátor.

I v samotné radě však ve čtvrtek zaznívaly výhrady k různým lidem, kteří se na seznamu za jednotlivé strany objevili. „Posadíme se společně s koaličními zastupiteli v lednu za stůl a v diskusi probereme všechny kandidáty. Chtěl bych, aby na nich byla shoda,“ uvedl zastupitel za ČSSD Vítězslav Novohradský.

Také podle něj opozice v městských společnostech být zastoupena nemusí. „Je tu řada komisí, ve kterých bude opozice působit.“

Zastupitelé se však na odpoledním jednání na dotaz, proč odsouhlasený seznam nakonec ke schválení nedostali, dočkali poněkud jiného vysvětlení. „Proč jste stahovali návrh, když už jste si ta jména odsouhlasili?“ ptala se Martina Charváta bývalá primátorka Štěpánka Fraňková.

„Jména jsme sice odsouhlasili, ale seznamy nebyly ještě kompletní. Pár lidí na nich chybělo a na těch už jsme se neshodli,“ odpověděl Martin Charvát, který však takovou odpovědí svou předchůdkyni očividně neuspokojil.