Trénink slaňování záchranářů s jejich psy probíhal v Pardubicích za dohledu zkušených lezců z řad místních hasičů. | foto: František Lokaj - HZS Pardubického kraje

Psí záchranáři v Pardubicích trénovali slaňování s hasiči

  • 0
Vycvičený pes je nezastupitelným pomocníkem policistů i hasičů. V Pardubicích si čtyřnozí záchranáři společně se svými pány utužovali dovednosti při slaňování. Na výcvik dohlíželi zkušení lezci z řad pardubických hasičů.

"Profesionální hasiči potřebují perfektně vycvičené psy nejen pro vyhledávání hořlavých kapalin při požáru, aby odhalili stopy a pomohli vyšetřovatelům při vyšetřování zjišťování příčin vzniku požáru, ale také například při vyhledávání zavalených osob ze sutin," vysvětlila neobvyklý trénink mluvčí hasičského sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Smyslem cvičení je připravit psy na práci v rušném prostředí skutečného zásahu a nasimulovat situace, se kterými se mohou kynologické pátrací týmy při plnění svých úkolů setkat a které by mohly mít vliv na výkony jednotlivých psů.

Pokud se psi s těmito rušivými vlivy vyrovnají během přípravy, mohou pak podat požadovaný výkon a koncentrovat se na pátrání po obětech v situacích, kdy rozhoduje rychlost.

"Mezi trénink pejsků patří i to, aby zvládali, stejně jako hasiči, některé postupy spojené se záchranou člověka v nepřístupných místech nebo pouze po laně dostupných místech," dodala Horáková.