Radko Martínek vyhrál první kolo senátních voleb s odstupem.

Radko Martínek vyhrál první kolo senátních voleb s odstupem. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na Svitavsku a Chrudimsku jdou do druhého kola Martínek a Veleba

  • 3
O senátorské posty na Svitavsku a Chrudimsku se za týden utkají dva sociální demokraté. Hejtman Radko Martínek získal 32,36 procent hlasů a ve druhém kole se utká s komunistkou Zuzkou Bebarovou Rujbrovou. Na Chrudimsku zvítězil nezávislý kandidát Jan Veleba, šéf agrární komory.

Na Svitavsku s velkým náskokem postoupil do druhého kola sociální demokrat Radko Martínek. Získal 32,36 procent hlasů. Bývalý učitel, starosta, poslanec, ministr i hejtman tak půjde do druhého kola v roli favorita.

Nahrává mu i celkový výsledek krajských voleb, které překreslily mapu republiky na rudooranžovou. Což je oblíbená barva Radko Martínka z Moravské Třebové, který vstoupil do KSČ už v době vysokoškolských studií a stranickou průkazku změnil až po listopadu 1989.

"Vysoké vítězství v prvním kole mne překvapilo, chci poděkovat všem, kteří mně dali takovou důvěru, ale uvědomuji si, že je to jen poločas. Nečekal jsem, že se ve druhém kole utkám se Zuzkou Bebarovou Rujbrovou, znám ji ze Sněmovny a vážím si ji, bude to těžký soupeř," řekl Radko Martínek.

K případným povolebním koalicím na krajské úrovni se nechce vyjadřovat. Pouze konstatoval, že ČSSD sice skončila první, ale snížený počet mandátů oproti minulým volbám je důvod k zamyšlení.

O druhé místo a právo zůstat ve hře se strhl velký souboj mezi litomyšlským místostarostou Vojtěchem Stříteským v barvách lidovců a právě komunistickou poslankyní Zuzkou Bebarovou Rujbrovou. Komunistka měla lepší závěr, dosáhla 18,66 procent hlasů, Vojtěch Stříteský získal důvěru 18,16 procent voličů.

Pomohly billboardy na polích

Ve volebním obvodu 44 na Chrudimsku postoupil z prvního místa nezávislý kandidát Jan Veleba, který získal 20,85 % hlasů. Přispěly k tomu i jeho propagační billboardy na polích.  

"Samozřejmě jsem rád, že jsem do druhého kola postoupil. Třeba už proto, že nás ostatní kandidáti podceňovali," přiznal šéf agrární komory Veleba, který bere postup  jako dárek ke svým sobotním narozeninám.

"Musím přiznat, že za tímhle volebním výsledkem je spousta práce. Poslední měsíc jsme spolu se spolupracovníky opravdu od rána do večera objížděli celý obvod a dalo nám to pěkně zabrat. Možná to bude znít jako samochvála, ale řeknu vám, co jsem říkal už v průběhu kampaně: že jsem s postupem do druhé kole počítal a podle příznivého ohlasu lidí jsme se současně připravovali i na druhé kolo," dodal Veleba.

Druhým postupujícím je sociální demokrat Tomáš Škaryd, na jehož kontě bylo 17,4 %. O necelé půlprocento naopak neprošel komunistický kandidát Milan Plodík.

"Je to pro mě velká výzva, teď musím důkladně připravit strategii pro druhé kolo," komentoval výsledek druhý postupující. Těsný odstup před komunistickým uchazečem o křeslo v Senátu Milanem Plodíkem podle svých slov Škaryda nějak zvlášť nepřekvapilo. 

"Už při svých cestách po volebním obvodu jsem viděl, jaká je nálada mezi lidmi, jak jsou na současnou vládnoucí garnituru naštvaní," řekl Škaryd.

Více byl překvapen postupem nezávislého kandidáta Jana Veleby. "Čekal jsem spíš, že budou lidé volit místní kandidáty," dodal.  

Na Chrudimsku neuspěli ani dva horcí kandidáti na postup starostka Hlinska, občanská demokratka Magda Křivanová a chrudimský starosta Petr Řezníček za sdružení SNK-ED, kteří získali deset, resp. devět procent hlasů. Na Chrudimsku přišlo do senátních voleb k urnám 40,4 % voličů.

Senátorští kandidáti postupující do 2. kola senátních voleb
,