Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Strážníci jsou po obvinění z křivé výpovědi a zneužití pravomoci mimo službu

  • 2
Vrchní velitel pardubické městské policie primátor Martin Charvát postavil mimo službu čtyři strážníky. Důvodem je páteční zahájení trestního řízení proti nim.

„Dozvěděl jsem se to v pátek odpoledne. Podle zákona mám právo v takovém případě převést strážníka k výkonům práce jiného zaměstnance ode dne zahájení trestního stíhání až do doby nabytí právní moci rozhodnutí v trestním řízení,“ uvedl Charvát.

Zatím není jasné, čeho přesně se strážníci dopustili, ze zprávy pouze vyplývá, že se vše událo při služebním zákroku v říjnu roku 2013.

„Vedení Městské policie Pardubice se k situaci čtyř městských strážníků, proti kterým bylo zahájeno trestní stíhání v souvislosti se služebním zákrokem z října roku 2013, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování, vyjadřovat nebude,“ uvedl ve strohé tiskové zprávě ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

On a také státní policie odkazují na okresní státní zástupkyni v Pardubicích Kateřinu Pavlíkovou, která není o moc sdílnější. Ta se ke konkrétním stíhaným skutkům nechce vyjadřovat, vyšetřování je neveřejné. Alespoň však naznačila, s jakými paragrafy vyšetřovatelé v této kauze pracují.

„Všichni čtyři strážníci jsou stíhání pro tři trestné činy. Jednak je to zneužití pravomoci úřední osoby. Dále o křivé obvinění a potom o trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Nejběžnější trestní sazba stanovená zákoníkem je v případě trestného činu křivého obvinění 2 až 8 let,“ dodala Kateřina Pavlíková.