Nový primátor Martin Charvát ve chvíli svého životního politického vzestupu.

Nový primátor Martin Charvát ve chvíli svého životního politického vzestupu. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubice mají nové vedení. Primátora Martina Charváta a čtyři náměstky

  • 4
Šestadvaceti hlasy zvolili noví zastupitelé Pardubic v pátek navečer nového primátora Pardubic. Stal se jím jednačtyřicetiletý Martin Charvát. Ten byl až dosud ředitelem Městského rozvojového fondu Pardubice. Ve volbách kandidoval jako lídr hnutí ANO 2011, které v devětatřicetičlenném zastupitelstvu obsadilo jedenáct křesel.

„Doufám, že navážu na práci mých předchůdců,“ řekl Martin Charvát ihned poté, co se ujal primátorské funkce a řízení zasedání.

Po volbě starosty zastupitelé zvolili také nové náměstky. Za hnutí ANO jsou jimi projektantka a jednatelka projekční společnosti Helena Dvořáčková a dosavadní manažer ve švýcarské investiční společnosti Jan Řehounek.

Dalšími dvěma náměstky jsou sociální demokraté. Prvním z nich je Jakub Rychtecký, až dosud tiskový mluvčí Pardubického kraje a vedoucí oddělení komunikace a vnějších vztahů na krajském úřadu. Druhým Jiří Rozinek, který byl členem předchozího vedení města. A to jako  náměstek primátorky se zaměřením na ekonomiku, rozpočet, dotační tituly, strategii a rozvoj města. Rozinek také díky politickému rozložení sil bude vykonávat funkci prvního náměstka.

Koalici tvoří vítězné hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Pardubice, složená z nestraníků a lidovců. Podle koaliční smlouvy by město mělo mít příští čtyři roky vyrovnaný, nebo přebytkový rozpočet a nemělo by se zadlužovat.