Pardubičtí voliči v ZŠ bratranců Veverkových. Celková volební účast v...

Pardubičtí voliči v ZŠ bratranců Veverkových. Celková volební účast v Pardubickém kraji činila 65 procent voličů. | foto: Jaroslav Hubený

Zeman ovládl i města, kromě Litomyšle, Letohradu, Žamberka a Bystrého

  • 4
Voliči v Pardubickém kraji chtějí v konečném součtu za prezidenta buď Miloše Zemana, nebo Jiřího Drahoše. Současný prezident zaznamenal v regionu lepší výsledek než v celorepublikovém průměru. Jeho největší konkurent získal víc hlasů od voličů ve čtyřech městech a ve 42 obcích kraje.

Ve velkých městech Pardubického kraje výsledek prvního kola kopíruje ten celostátní. Zeman výrazně zabodoval například ve Svitavách, kde mu voliči dopřáli více než 44 procent hlasů. Zvítězil i v dalších okresních městech: získal nejvíce hlasů jak v Pardubicích, tak v Ústí nad Orlicí i Chrudimi.

Po svém hlasovali obyvatelé Litomyšle. Voliči tady na první místo Miloše Zemana nepustili, navíc se na Drahošova záda dívá z uctivé vzdálenosti pěti procentních bodů. Stejně tak neuspěla současná hlava státu jen těsně v Žamberku. V Letohradu ji Drahoš předběhl o více než tři procentní body, ve městě Bystrém na Poličsku o pět.  

Současný prezident neuspěl také v řadě obcí. Na Chrudimsku jen ve dvou, na Pardubicku v devíti, na Svitavsku ve dvanácti a na Orlickoústecku dalo přednost Jiřímu Drahošovi vedle dvou měst také dvacet obcí.

Největším rozdílem prohrál Miloš Zeman v obcích Němčice u Pardubic a Řídký u Litomyšle. V prvním případě získal jen 18 procent oproti 42 procentům pro Jiřího Drahoše, ve druhém získal jen 16 procent oproti 40 procentům. Nejvíc hlasů, 49 procent, dostal Jiří Drahoš od voličů v Českých Petrovicích na Orlickoústecku, 46 procent obdržel v Suché Lhotě na Svitavsku.

Miloš Zeman zabodoval nejvíc 76 procenty v Kamenné Horce na Svitavsku. V obci Poříčí na Litomyšlsku bral prezident dokonce až bronz. Mezi něj a vítězného Drahoše se vklínil diplomat Pavel Fischer.

Nejrychleji sečetli komisaři výsledky voleb v Hněvěticích

K volebním urnám v Pardubickém kraji dorazilo 64,98 procent voličů, v celé České republice je to 61,92 procent.

„Myslím, že s touto nadprůměrnou volební účastí můžeme být spokojeni. Jsem navíc osobně rád, že po organizační stránce proběhlo vše bez problémů,“ řekl Cyril Štangl z krajského oddělení vnitřních věcí.

Při loňských parlamentních volbách si totiž jeden z členů volební komise oblékl tričko s protiislámským motivem, což se dalo brát jako porušení pravidel volební kampaně, která nesmí být činěna ve volební místnosti ani v jejím okolí. Muž se musel převléknut.

Při letošních volbách nastalo zdržení pouze v Poličce, kde statistici čekali na výsledky z okrsku číslo 8. Na rozdíl od většiny okrsků v kraji volební komisaři v domově s pečovatelskou službou nabrali skoro dvouhodinové zpoždění. 

„Je to největší okrsek našeho města. Komisaři museli hlasy znovu přepočítat,“ hlásil o půl šesté starosta Poličky Jaroslav Martinů. Deset minut na to byly výsledky v Pardubickém kraji kompletní.

Suverénně nejrychlejší volební komisaře z celého kraje měli při volbě prezidenta republiky v Hněvěticích u Skutče. Na sečtení 36 odevzdaných obálek jim stačilo pětadvacet minut.

, ,