Legendární film Hoří, má panenko, jehož děj se odehrává na plesu dobrovolných hasičů, ožije od soboty na scéně Východočeského divadla Pardubice v nastudování režiséra Petra Novotného. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Hasiči z Formanovy komedie lákají na bál a dobu, kdy dámy byly stydlivé

  • 0
Na výroční ples spolku dobrovolných hasičů pozve v sobotu v 19 hodin nová premiéra Východočeského divadla. Jeviště zaplní uniformy, naživo zazní hudba ze šedesátých let, bude se volit královna plesu, zmizí pečlivě připravená tombola. A vzplane i oheň. Do repertoáru městské scény vstupuje přepis filmové komedie české nové vlny Hoří, má panenko!

„V pořadí třetí celovečerní snímek režiséra Miloše Formana bývá často považován za jeho vůbec nejlepší výtvor. Námět ale vznikl pouhou náhodou - trojice Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer v tvůrčí krizi, když se zcela zasekli při psaní jiného scénáře, navštívili ve Vrchlabí místní hasičský bál,“ řekla dramaturgyně Jana Uherová.

A atmosféra plesu, kde se odehrála volba miss, postupně rozkradla tombola a defilovaly různé typy lidí, tak určila námět celého filmu. Před jedenácti lety film do divadelní podoby převedl režisér Vladimír Morávek, z jeho dramatizace vycházel nyní i tvůrčí tandem pardubického divadla - režisér Petr Novotný a již zmíněná Jana Uherová.

„Když jsem film poprvé viděl, vnímal jsem jej jako krutou parodii, hasiči symbolizovali komunistickou stranu a vše, co se tam říkalo, znělo jako zápisy ze stranických schůzí. Měl jsem radost, že si někdo konečně nahlas dělá legraci z režimu, ve kterém žijeme. Ale Vladimír Morávek mi svou dramatizací otevřel oči. Najednou jsem sledoval apolitickou, neuvěřitelně něžnou smutnou komedii, kde jsem zjistil, že možná vůbec nejsme tak moudří lidé, jak si o sobě myslíme,“ uvedl Petr Novotný.

S dramaturgyní Uherovou původně uvažovali o přenesení děje do současnosti, ale nakonec zůstali v původním období 60. let.

Takoví jsme byli, takoví jsme

„Jednak je to z nostalgie, na konci šedesátých let mi bylo nádherných devatenáct a na své mládí vzpomínám s radostí. Druhým důvodem je fakt, že dnes se dámy chovají jinak než v té době, nejsou tolik stydlivé, a to v našem příběhu hraje velkou roli,“ řekl Novotný.

Na jevišti se objeví téměř celý herecký soubor Východočeského divadla včetně několika hostů. „Inscenace nemá žádného hlavního hrdinu, který by zažil katarzi a pak ji přenesl i na diváka. Není v ní prakticky žádná hlavní role, je zabydlená různými typy a charaktery lidí, které jsou ve výsledku všechny sympatické,“ uvedla Jana Uherová.

Podle ní je titul Hoří, má panenko! nelítostnou komedií o tom, jací jsme byli a pravděpodobně stále ještě jsme. „Sarkastický humor ve hře nešetří nikoho a nic. Odkrývá lidskou bezohlednost, zabedněnost i prázdné fráze, kterými se každý zaštiťuje. Inscenace je nadčasová, platí v mnoha dobách a mnoha zemích. Lidé se v ní najdou, respektive spíš než sebe najdou své sousedy nebo známé,“ dodala Jana Uherová.

Jako pořadatelé bálu se představí Zdeněk Rumpík, Jan Musil, Milan Němec či Martin Mejzlík a Jiří Kalužný, jejich ženské protějšky ztvární Romana Chvalová, Martina Sikorová nebo například Jindra Janoušková a Dáša Novotná. Příběh naživo doplní dobová hudba kapely Škéřovanka.