Skládku na Pardubicku pomůže dohasit bagr, kolem se stále nemá větrat

  • 33
V noci se znovu rozhořel požár na skládce komunálního odpadu ve Zdechovicích na Pardubicku, který vzplanul v neděli odpoledne. Zatím se u zásahu vystřídalo osmnáct hasičských jednotek. Ráno jim přijel na pomoc bagr, který bude odpadky rozhrnovat pro lepší dohašení.

„Pracovníci laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč prováděli měření ovzduší až do 22.30 hodin. Měření bylo prováděno v sedmi obcích v okolí skládky po směru větru. Mírně zvýšené naměřené hodnoty oxidu siřičitého a oxidu dusíku byly v obci Trnávka,“ sdělila ráno tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Už večer platila v okolních obcích výstraha, aby lidé pokud možno nevětrali a nevycházeli ven, když to není nutné. To platí i pro pondělní ráno. Kouř z požáru může obsahovat nebezpečné látky.

Zdechovickou skládku provozuje firma Bohemian Waste Management, kterou společnost Marius Pedersen založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Ředitel firmy Jiří Pražák popřel prvotní zprávy, že na skládce hoří pneumatiky.

„Požár se nejspíš rozšířil od horkého popela z kamen, který někdo hodil do popelnice a svozový vůz vyklopil na skládce,“ řekl Pražák. „Bohužel se to čas od času stane. Je to náhoda, sejde se víc faktorů včetně velkého větru. Je to věc, která se nedá ovlivnit,“ řekl Pražák.

Skládka začala hořet v neděli po páté hodině odpoledne. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Povolali i kolegy ze Středočeského kraje. Na pomoc přijel také kontejnerový automobil s pěnidlem, které má lepší hasební účinky.

,