Žena chtěla v kamnech zatopit benzinem.

Žena chtěla v kamnech zatopit benzinem. | foto: HZS Pardubického kraje

Při zatápění benzinem v kamnech utrpěla žena popáleniny na 90 procentech těla

  • 19
Čtyři jednotky hasičů vyrážely v neděli do Valů u Přelouče k požáru místnosti, ve které chtěla žena zatopit v kamnech. Použila k tomu zcela proti všem pravidlům benzin a utrpěla popáleniny na devadesáti procentech těla.

Žena si chtěla doma zatopit v kamnech, ale protože palivo nechtělo hořet, rozhodla se mu pomoci benzinem. Vzplál na ní oděv a utrpěla popáleniny na devadesáti procentech těla.

„Jde o hranici, kterou, zdá se, není možné přežít, ale hrozně záleží na okolnostech. I těch zbývajících deset procent může člověka zachránit, záleží, kde je popálený a jakým stupněm. Medicina je dnes už tak daleko, že i takoví pacienti přežívají,“ řekl mluvčí pardubické záchranky Aleš Malý.

Žena musela být sanitkou transportována do Prahy na popáleninové centrum na Vinohradech. Redakce iDNES.cz vinohradskou nemocnici s dotazem na tento konkrétní případ kontaktovala.

„Přijali jsme pacientku ve velmi vážném stavu s rozsáhlým popáleninovým traumatem. S ohledem na rodinu pacientky ale nebudeme poskytovat další informace,“ uvedla mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

K požáru do Valů u Přelouče vyjížděly v neděli brzy ráno čtyři jednotky hasičů, požár se jim podařilo zlikvidovat a hmotná škoda byla předběžně stanovena na 10 tisíc.

„Kamna na pevná paliva nesmíte nikdy zapalovat pomocí vysoce hořlavých kapalin, například právě benzinem. Vždy hrozí vznícení hořlavých par a zranění,“ varovala tisková mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.