ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje

Víkendové průtrže mají oběť, muž nalezený v kaluži podle pitvy utonul

  • 7
Policie potvrdila, že 56letý muž, kterého lidé v neděli našli ležet v kaluži vody po prudkých deštích v Kojicích na Pardubicku, utonul. Je tedy obětí víkendových bouřek, které páchaly škody i v dalších částech České republiky.

„Muž zemřel následkem utonutí,“ potvrdil na základě zdravotní pitvy iDNES.cz policejní mluvčí Ondřej Zeman. Proč muž do kaluže spadl, zatím není jasné. Policie případ dál vyšetřuje a nechce sdělovat podrobnosti. Cizí zavinění ale policie vyloučila.

Záchranáře volali lidé z vedlejší obce, která již patří do Středočeského kraje.

Muže nalezli ve vodě, která stékala intenzivně z polí. Případem se zabývají policisté Pardubického kraje,“ popsal o víkendu situaci mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Podle agentury ČTK muž ležel mezi zpevněnou asfaltovou komunikací a plotem v záplavě vody, která se hrnula z polí. Svědci ho našli před polednem. Pokus o resuscitaci nebyl úspěšný.

Hned za hranicí katastru Kojic už začíná středočeský okres Kolín a právě Kolínsko bylo podle meteorologů lokalitou, kde v neděli pršelo z celé země nejvíce. Za den spadlo 129 litrů vody na metr čtvereční. Z toho 115 litrů napršelo během dvou hodin, šlo tedy o velmi intenzivní déšť.

14. června 2020

Vydatně pršelo také v Krušných horách a v Novém Městě na Moravě.

„Bouřky byly hodně lokální, takže zatímco někde vyvolaly až povodně, v jiných místech byly podstatně slabší. Na severovýchodě republiky dokonce byly zcela beze srážek,“ uvedl v pondělí František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

To vytváří paradoxní situaci. Zatímco některé toky zejména v povodí Vltavy ještě stále vykazují průtoky odpovídající stavu sucha, jinde už jsou toky i půda nasycené a v případě dalších prudkých srážek hrozí bleskové povodně.

Podle agentury ČTK klienti nahlásili pojišťovnám po víkendových bouřkách a přívalových deštích přes 1 700 škod za zhruba 100 milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené sklepy, poškozené fasády, poničené střechy nebo automobily. Nejpostiženější jsou Středočeský a Pardubický kraj a Vysočina.

Například na Chrudimsku, kde mimo jiné příval vody vyplavil domov důchodců v Heřmanově Městci, se objevují nové problémy, i když už druhý den neprší. Voda poškodila sklad Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Podle jeho předsedy Pavla Švagra z areálu unikla nafta. Hrozí znečištění studní.

14. června 2020

Kojice na Pardubicku

Kojice na Pardubicku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,