Poslanci ve Sněmovně. Ilustrační snímek

Poslanci ve Sněmovně. Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Rozdíly v čerpání náhrad poslanců tvořily účty za telefon a internet

  • 1
Na reprezentaci, odbornou práci či za telefonování. To je jen část z výčtu položek, za které mohou poslanci čerpat náhrady. A jak se zdá, tak členové dolní komory zvolení před čtyřmi lety v Pardubickém kraji jsou při čerpání poctiví.

Server iDNES zveřejnil přehled čerpání náhrad za minulý rok (výsledky najdete zde). Vyplývá z něj, že nejpilnějším ze zákonodárců z Pardubického kraje byli v tomto směru poslanec ODS Simeon Karamazov, který utratil 140 904 korun měsíčně, a poslankyně KSČM Květa Matušovská (138 455 Kč). Naopak Jiří Skalický z TOP 09 vyšel daňové poplatníky nejlevněji (116 tisíc Kč).

Asi největší rozdíly mezi jednotlivými poslanci byly v tom, kolik si účtovali za internet a telefon. Zatímco komunista Václav Snopek utratil 1 126 korun měsíčně, třebaže mohl čerpat až pět tisíc korun, Martin Kolovratník (ANO) a Karel Augustin Sylor Andrle (Úsvit) překročili sumu 4 600 korun.

Kromě lidoveckého poslance Jiřího Junka, který v letošních volbách již svůj mandát obhajovat nebude, zbývající sedmička zákonodárců vyčerpala z finančního limitu přes 90 %.

Oproti roku 2015 si poslanci loni přilepšili. Jejich základní plat byl v roce 2016 65 tisíc korun, tedy o čtyři více než dvanáct měsíců před tím. Platové základny navýšily také příplatky za funkce ve výborech a limity na některé náhrady, které mohli za své výdaje čerpat. V průměru si tak polepšili o dalších více než pět tisíc.

Každý poslanec má k dispozici celkem sedm druhů náhrad. Na reprezentaci (117 600 korun za rok), na administrativní a odbornou práci (182 436 korun), na mzdy svých asistentů (468 tisíc korun) a také na telefon (60 tisíc korun). Mimopražští mohou čerpat cestovní náhrady (až 438 tisíc korun) i na kancelář (až 386 400 korun) a ubytování.

,