Školy daly zdravotníkům pomůcky, které nyní nepotřebují. | foto: Pardubický kraj

Brýle a štíty z učeben chemie pomohou zdravotníkům v první linii

  • 2
Ještě nedávno sloužily brýle a ochranné štíty při hodinách chemie. Pardubický kraj je teď ze středních škol sebral a poskytl je zdravotníkům, kteří je nejvíc potřebují.

„Často se jedná o nové brýle či štíty, které jsou dezinfikovatelné a znovu použitelné. V tuto chvíli jich máme stovky kusů. Následně budou k dispozici pro další rozdělení v rámci našich nemocnic a pro záchranáře,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Právě tyto ochranné pomůcky v kraji zdravotníkům nejvíce chybí.

„Obrovsky nám tato dodávka pomohla,“ řekl ředitel úseku centrálního nákupu Nemocnice Pardubického kraje Vladimír Kučera.

Improvizace vzešla z kritického nedostatku brýlí a štítů v nemocnicích a záchrance.

„Vzpomněl jsem si na hodiny chemie, fyziky či biologie během studia na gymnáziu. Vždy jsme totiž na laborkách byli vybaveni v rámci BOZP ochrannými pomůckami. Štíty a plastové brýle byly vždycky k dispozici,“ uvedl na facebooku Netolický.

A pak začal hejtmanský řidič s objížděním středních škol (odborných průmyslovek, gymnázií), kde mají vybavené laboratoře pro výuku přírodovědných předmětů.

„Máme stovky omyvatelných a dezinfikovatelných ochranných pomůcek pro naše nemocnice nebo zdravotnickou záchrannou službu. A největší radost mám z toho, že některé brýle ještě nebyly ani vybaleny z ochranného obalu, takže jsou úplně nové,“ sdělil hejtman na Facebooku..