Středisko 2. radiotechnické roty Polička v Pomezí. Nové zázemí pro vojáky. | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Armáda se u Poličky chystá na izraelské radiolokátory, investuje 70 milionů

  • 0
Armáda v Pomezí u Poličky finišuje s výstavbou nového zázemí, které souvisí s plánovaným nákupem a rozmístěním nových radiolokátorů z Izraele. Celkem investuje 70 milionů korun.

Armádní bojové stanoviště u silnice nad Poličkou postavené na konci šedesátých let minulého století vždy tak trochu působilo provizorním dojmem.

Radiotechnická rota na kótě 619 s radary sovětské provenience ovládanými radisty z vojenských kontejnerů s patřičným maskováním dodnes připomíná spíše základnu pro bojovou pohotovost s minimálním zázemím pro vojáky.

To, že jednotky protivzdušné obrany a navádění letectva už delší dobu pracují v ne úplně ideálních podmínkách se zastaralou technikou za hranou životnosti, by se nyní mělo změnit.

Už před lety se armáda odhodlala ke strategickému nákupu moderních trojdimenzionálních (3D) radiolokátorů protivzdušné obrany MADR. Po několikaletém odkladu je nákup osmi souprav mobilních radarů už blízko.

„Smlouva na pořízení osmi souprav mobilních 3D radiolokátorů MADR od izraelského dodavatele Elta Systems za asi 3,5 miliardy by měla být podepsána ještě v létě. Tyto radiolokátory budou nasazeny v sestavě radiotechnického vojska, které pro systémy velení a řízení zajišťuje přehled o situaci ve vzdušném prostoru nad územím České republiky. Jedna z nově pořizovaných souprav bude také umístěna v lokalitě Pomezí,“ sdělila k zhruba půlmiliardové investici u Poličky Magdalena Dvořáková z Generálního štábu Armády České republiky.

V místě s mimořádným výhledem na značnou část pohraničních hor na severu už čilý stavební ruch panuje. S nákupem strategické techniky, která je zapojena i do systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO, je spojena také výstavba nové infrastruktury. Jen do konce letošního roku armáda v Pomezí proinvestuje 70 milionů korun.

Kvůli radarům se měnil územní plán

„Kvůli radarům jsme měnili i územní plán. Část areálu, kde už stojí nová budova, nebyla určená k zastavění. Kontrolních dnů se ale neúčastníme, takže podrobné informace o plánovaných investicích nemáme. Armáda s námi komunikuje pouze v nezbytně nutném rozsahu. Radary nás na druhou stranu nijak neovlivňují, jsou na opačném konci obce spíše blíž k Poličce,“ řekla starostka Pomezí Věra Chemišincová.

Vedle chystané infrastruktury pro nové radiolokátory tak už dnes stojí například malá kasárna pro několik desítek vojáků.

Kvůli radarům se musela přizpůsobit i společnost ČEZ, která po dotažení nové linky vysokého napětí z Hlinska do Poličky bude v příštím roce se stavbou pokračovat až do Svitav. Kvůli většímu ochrannému pásmu, které si armáda vyhradila, budou výsledkem v okolí roty nižší elektrické sloupy.

„Tímto opatřením bude minimálně ovlivněn vyzařovací úhel radaru a zamezeno rušení tohoto radiolokačního zařízení,“ uvedla již dříve mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Kdy přesně nové radary z Izraele do Pomezí dorazí, zatím není známo. Podle ČTK podpis pod strategickou armádní zakázkou sliboval již před dvěma roky Martin Stropnický. Současný ministr obrany Lubomír Metnar však zakázku v prosinci kvůli pochybnostem vyšetřovanými i Vojenskou policií zrušil a vládě navrhl, aby radary koupila přímo od izraelské vlády.