Výbuch v areálu Poličských strojíren byl vidět i z velké dálky.

Výbuch v areálu Poličských strojíren byl vidět i z velké dálky. | foto: Jakub Haupt

Policie nově vyšetřuje výbuch stovek tun prachu i jako obecné ohrožení

  • 3
Po necelém týdnu od havárie, při které v Poličských strojírnách shořelo 320 tun střelného prachu, rozšířili policisté právní kvalifikaci o nové podezření. Vedla je k tomu výše škody, která se na zničeném skladu, uskladněném materiálu i používané manipulační technice odhaduje na 25 milionů.

„S ohledem na vzniklou škodu v současné době prověřujeme nejen podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, ale také podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Při události byli minulou středu lehce zraněni dva zaměstnanci, kteří materiál převáželi na paletách do skladu (více čtěte zde).

Ředitel společnosti Jaroslav Trávníček krátce po nehodě uvedl, že firma dodržuje veškeré předpisy a odmítl pochybení zaměstnanců.

„Oficiální příčiny šetří příslušné orgány, ale dle mého soudu došlo k souhře nešťastných náhod. Musíme však počkat, až co ukáže vyšetřování,“ řekl Trávníček.

Práce policejních vyšetřovatelů skončila v areálu minulý pátek. Asistovat na místě musela i těžká hasičská technika, která pomáhala rozebírat zbytky zničeného objektu o rozměrech 100 krát 50 metrů. Z něho krátce po explozivním zahoření šlehaly obří plameny, které zapálily i okolní lesní porost. Bezdýmný prach zničil pouze jeden ze skladů, jelikož okolní objekty byly v bezpečné vzdálenosti. Následky zmírnily i ochranné zemní a betonové valy v sousedství.

Pokud by šlo o klasický střelný prach, dopadlo by vše mnohem hůře. Bezdýmný prach však nezpůsobuje výbuch, ale hoří.

„Vypadá to jako špageta na vaření. Má funkci, aby hořel v náboji a po zahoření střelu vymetl tlak do patřičné vzdálenosti,“ popsal účinky ředitel Trávníček.