Obvinění táboroví vedoucí Lukáš Blažek a Anna Frantalová před soudem.

Obvinění táboroví vedoucí Lukáš Blažek a Anna Frantalová před soudem. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ve vodě zmizel hned, nedal nám šanci, líčil jachtař soudu smrt mladíka

  • 20
Okresní soud v Chrudimi se opět zabývá okolnostmi smrti sedmnáctiletého mladíka, který před třemi roky během táboření utonul v sečské přehradě. Hlavní vedoucí tábora Lukáš Blažek i oddílová vedoucí Anna Frantalová jsou obviněni z usmrcení z nedbalosti se sazbou rok až šest let vězení.

Oba obvinění se brání tím, že zodpovědnost za bezpečnost plavců převzali jachtaři. Jiří Licek z jachtařského klubu, který ve středu před soudem vypovídal, to popřel. "Bezpečnost plavců jsme nezajišťovali," uvedl.

Táborová hra na téma Harry Potter a Relikvie smrti skončila 18. srpna 2010 neštěstím. Čtyři mladí lidé ve věku 17 až 18 let měli při táborové hře doplavat podle tvrzení Blažka 25 metrů z lodě ke břehu. Jenže nakonec se loď zastavila 80 až sto metrů od břehu a jeden z plavců utonul. Voda měla necelých devatenáct stupňů a v přehradě bylo z rozhodnutí hygieniků zakázáno koupání.

Jachtaři, kteří děti z tábora svezli a pak je nechali doplavat ke břehu, tvrdí, že o jejich bezpečnost se měli postarat vedoucí tábora. Vedoucí tábora zase podle svých slov spoléhali na jachtaře.

"Považoval jsem je za profesionály. Kdyby mi řekli, že nebudou schopni se o ně postarat, tak bych to zrušil," uvedl před soudem Blažek.

U dvou jachet, ze kterých plavci vyskákali, se pohyboval motorový člun. Ten také vyrazil tonoucímu na pomoc. "Byl od něj asi čtyřicet padesát metrů daleko. Vzdálenost urazil asi za deset vteřin," uvedl Licek, který byl na jedné z jachtě.

Podle něj to přesto bylo pozdě. "Viděli jsme, jak mladík ve vodě brzdí, pak se zastavil. V tu chvíli se k němu rozjel motorový člun. Volali jsme ho, už když byl náznak problémů," uvedl Licek. Podle něj plavec zvedl ruku, otočil se a zmizel pod vodou. "Šel velmi rychle pod hladinu, prakticky nám nedal šanci. Nikdo neočekával, že by někdo mohl takto rychle utonout," uvedl Licek.

Záchrannou akci pak zkomplikoval fakt, že voda v Seči byla špinavá a prakticky neprůhledná. Lidé na člunu si nemohli být jisti, že mladíka hledají na správném místě. Potápěči našli tělo až po čtyřech a půl hodinách. Správně měla chlapce v ve vzdálenosti nanejvýš několika metrů doprovázet loďka nebo dobrý plavec.

Původně oba obviněné chrudimský soud zprostil obžaloby, odvolací Městský soud v Praze však rozsudek letos zrušil a skutek překvalifikoval.

Konečný verdikt ve středu podle očekávání nepadl, a tak líčení bude pokračovat v listopadu, kdy budou na programu další výslechy svědků, čtení listinných důkazů a výpověď soudního znalce.