Lenka Štěrbová při plavání otužilců v pardubickém Labi

Lenka Štěrbová při plavání otužilců v pardubickém Labi - (9. ledna 2011) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pokořitelka La Manche se s otužilci ponořila do ledového Labe

  • 0
Jednaosmdesát otužilců se odpoledne ponořilo do Labe v Pardubicích, aby absolvovali jubilejní 40. ročník novoročního plavání. Ve vodě byli i dva ze čtyř přítomných pokořitelů kanálu La Manche. Pozornost přitahovala hlavně šestnáctiletá Lenka Štěrbová, která si úspěch připsala loni jako nejmladší Češka.

"Byla to zábava, takový hodně lehký trénink," konstatovala dálková plavkyně ze slavného rodu.

Plavalo se totiž "jen" na tratích 100, 250, 500 a 750 metrů. A hračka to prý byla i přesto, že voda má teplotu těsně nad nulou a vzduch měl asi tři stupně Celsia.

Plavání otužilců v pardubickém LabiPlavání otužilců v pardubickém Labi

Kromě rekordmanky plaval také její nejmladší bratr i otec Michal Štěrba, který akci organizuje. "Ještě loni se závodu účastnil pán, kterému je přes devadesát let," připomněl.

U zrodu tradice stál lékař Jaroslav Danielka a Jan Novák, který přeplaval kanál La Manche. Zatím se plavalo pokaždé v minulých 40 letech. "I v roce 1985, kdy byla řeka kompletně zamrzlá a plavalo se jenom v jednom koridoru u zdymadla, kde voda tekla," vysvětluje Michal Štěrba.

Plavání otužilců v pardubickém Labi

Na rozdíl od jiných akcí otužilců se v Pardubicích neplave na čas, ale ti, kteří trať uplavou, dostanou body do celkového hodnocení závodů v zimním plavání.

,