Nalezené mince

Nalezené mince | foto: Východočeské muzeum v Pardubicích

Při kopání jímky objevil muž z Pardubicka dvě stě krejcarů ze 17. století

  • 4
Ladislav Frémuth z Bělečka na Pardubicku objevil při budování septiku téměř dvě stě stříbrných mincí z konce 17. století. V té době v českých zemích vládl Leopold I.

„Archeologové na místě nález zdokumentovali a pomocí detektoru kovů dohledali ještě další stříbrné mince. Celkem jsme jich napočítali 189. Mince nyní posoudí numizmatik,“ uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Součástí nálezu jsou krejcary, tříkrejcary, šestikrejcary a patnáctikrejcary ražené v druhé polovině 17. století, většinou mezi lety 1670 až 1700, tedy převážně v době vlády Leopolda I.

„Na svou dobu jde o typickou směsici běžných nominálů, která se zachovala ve velmi pěkném stavu. Evidentně byly mince uchovány v sáčku nebo keramické nádobě,“ vysvětlil vedoucí odborného úseku muzea a numizmatik Ladislav Nekvapil. 

„Jsou to ražby z různých německých teritorií, převažuje rakouská ražba, ale našli jsme i ražbu olomouckého biskupství. Více zjistíme až po důkladném numismatickém rozboru,“ dodal.

Archeologové objevili také několik desítek keramických fragmentů různého stáří, u nich teprve vyhodnotí, zda s pokladem souvisí. 

Před časem na Pardubicku zaznamenali archeologové i další objev. Koncem března objevili během rekonstrukce na pardubickém zámku nejstarší zeď ve městě.