Přeloučský Kiekert-CS je továrnou na chytré autozámky.

Přeloučský Kiekert-CS je továrnou na chytré autozámky. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Firmy v Pardubickém kraji lidem přidají a velké propouštění nechystají

  • 0
Některé společnosti v Pardubickém kraji se chystají zvyšovat zaměstnancům mzdy. Navzdory koronavirové situaci firmy zatím nechystají žádné velké propouštění, někde dokonce stále poptávají pracovní sílu.

Koronavirová krize zatím nenastala a plány řady firem pro začínající rok s ní ani nepočítají. To je nyní nejdůležitější zpráva na pracovním trhu v Pardubickém kraji.

Některé firmy se i přes složitou epidemiologickou situaci chystají zvednout zaměstnancům platy, například v českotřebovské firmě CZ Loko.

„Společnost plánuje navýšit prostředky určené pro mzdy zaměstnanců. Celkové procento finálního navýšení ještě nelze určit, ale firma počítá s individuální valorizací mezd u velké části zaměstnanců,“ uvedl Jiří Kutálek, personální ředitel CZ LOKO.

Už v minulém roce přitom mzda ve společnosti meziročně stoupla průměrně o 7,5 procenta. V době největších restrikcí firma navíc zavedla speciální motivační příplatky. V CZ Loko by měli letos také přijímat nové kolegy.

„Plánujeme přijímat několik desítek zaměstnanců navíc. Půjde především o kvalifikované profese svářečů a elektromechaniků,“ sdělil Kutálek.

Přidávat chtějí také ve firmě Isolit Bravo v Jablonném nad Orlicí. 

„Přidávat chceme, nicméně bude to záviset na úspěšnosti firmy a samozřejmě také na stavu mezd v okolí. Permanentně jsme ve mzdách o asi 15 až 20 % nad úrovní průměru Pardubického kraje. 

Vyjednávání naštěstí žádná v tomto směru nevedeme, protože naši spolupracovníci jsou si jisti tím, co uvádím v předchozích dvou větách,“ řekl ředitel společnosti Kvido Štěpánek

V období od ledna do listopadu roku 2020 činila průměrná mzda ve firmě více než 37 tisíc korun.

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě zahájila Nemocnice Pardubického kraje se zástupci odborových organizací na konci listopadu a tato jednání prozatím stále pokračují. 

V souvislosti s pandemií se Nemocnice Pardubického kraje přihlásila do Dotačního programu na podporu mimořádného finančního ohodnocení zaměstnanců poskytovatelů lůžkové péče v souvislosti s epidemií covidu-19 vyhlašovaného Ministerstvem zdravotnictví České republiky. 

Nemocnici byla tato dotace přiznána a v říjnové výplatě byla zaměstnancům vyplacena.

Nemocnice neočekává žádné větší výkyvy v počtu zaměstnanců. 

„Vzhledem k aktuální personální situaci ve zdravotnictví, kdy v celé republice chybí zdravotnický personál, ať už z důvodů, které mají nebo nemají přímou souvislost s covidem19, zásadní personální změny neočekáváme. V kontextu výstavby nových budov v areálech našich nemocnic lze spíše předpokládat přijímání personálu pro tato nová pracoviště,“ uvádí tisková zpráva nemocnice.

Covid „přihrál“ dopravnímu podniku řidiče

Jak se budou měnit mzdy v dopravním podniku v Pardubicích, dosud není jasné. „Zatím proběhlo první jednání s odbory o podmínkách na rok 2021. Stávající kolektivní smlouva platí do dubna 2021,“ uvedl ředitel Tomáš Pelikán.

Současná epidemická situace podniku paradoxně pomohla. „Na začátku roku 2020 nám chybělo přes 20 řidičů, nyní máme 100% stav. Čili ubylo nám mnoho tisíc hodin přesčasů a tím i finančních prostředků, které jsme na tyto hodiny museli vynakládat,“ řekl Pelikán. Průměrná mzda ve firmě činí přibližně 31 tisíc korun.

V pardubické Explosii se v roce 2021 přidávat nebude. Domluvilo se na tom vedení firmy s odbory. 

„Jednání o kolektivní smlouvě na rok 2021 jsou uzavřena, s odbory jsme se dohodli, že mzdy zůstanou na úrovni roku 2020. Finanční prostředky jsme na konci roku použili na roční prémie, kdy zaměstnanci obdrželi prémii ve výši jedné měsíční mzdy. 

Rozhodli jsme se tak poděkovat našim lidem za jejich přístup. Tento krok nám přišel jako větší pomoc v těžkých časech, než peníze rozmělnit a přidat každému do výplaty ‚jen trošku‘,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Martin Vencl.

V Explosii se průměrná mzda drží nad krajským průměrem a dosahuje 31 200 korun. 

„V současnosti hledáme na dělnické profese zhruba 20 zaměstnanců, kterým jsme schopni nabídnout nástupní mzdu 25 tisíc korun hrubého měsíčně, dotované obědy za 19 korun, příspěvek na penzijní připojištění 900 korun měsíčně a mnoho dalších benefitů,“ dodal Vencl.

V přeloučském Kiekertu začnou vyjednávání o výši mezd v těchto dnech. 

„Aktuální kolektivní smlouva platí do konce března roku 2021. Se zástupci odborů jsme v pravidelném kontaktu. Nové kolektivní vyjednávání jsme ještě nezahájili, nicméně to bude pravděpodobně v nejbližší době,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Luboš Kopecký. Firma nemá na letošní rok v plánu žádné větší propouštění.

„Restrukturalizaci organizace jsme provedli v roce 2020 a i s ohledem na očekávaný mírný růst zakázek v následujícím období neočekáváme žádné výraznější výkyvy v celkovém počtu zaměstnanců,“ dodal Kopecký.