Rodina Norkova

Rodina Norkova | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pěstouni uhájili děti, zpět do dětského domova nemusí

  • 1
Díky péči pěstounů Norkových z Podlažic se natolik zlepšil stav dvou mentálně retardovaných dětí, že hrozilo jejich opětovné umístění v dětském domově. Nedostaly totiž od lékaře potřebný posudek. Pěstouni nakonec děti uhájili a ty zůstanou s rodinou.

Důvod stěhování by byl zcela paradoxní. Jejich pěstouni udělali s chlapcem a dívkou takové pokroky, že jim posudkový lékař odmítl přiznat průkazky speciálních výhod, které náleží dětem s mentální retardací.

Chlapec s dívkou se však naštěstí nakonec do ústavu stěhovat nemusejí. "Bylo to na poslední chvíli. Pomohlo nám odvolání, které jsme doplnili o posudek klinické psycholožky. Ta při hloubkovém vyšetření potvrdila původní diagnózu střední mentální retardace," řekl pěstoun Daniel Norek.

Podle něj však reálně hrozilo, že se děti vrátí do ústavu. Bez průkazky speciálních výhod a přídavků pro pěstouny by se totiž rodina nemohla o státem svěřené děti starat.

"Manželka by musela kvůli penězům začít chodit do práce. A pro obě děti, které nejsou schopné dojet domů, bychom si museli začít platit chůvu," řekl Norek.

Klinická psycholožka v posudku uvedla, že svěřené děti nemohou žít samostatně a potřebují péči, jakou měly doposud.

"Jsem ráda, že chlapec a dívka zůstanou u pěstounů. Těmto dětem by jejich postižení komplikovalo přizpůsobení se novému domovu. A to zvlášť v dnešním světě. A případný návrat do dětského domova by pro ně znamenal další zraňující zkušenost a opakovanou ránu," řekla klinická psycholožka.