Ztratil se senior s Alzheimerem, v řepce ho našel vrtulník s termovizí

  • 7
Seniora s Alzheimerovou chorobou hledali policisté na Orlickoústecku poté, co se nevrátil z tradiční procházky. Muže ve věku 81 let pak objevili v řepkovém poli, kde jej ve dvě ráno našel policejní vrtulník s termovizí.

Dispečink na ztraceného seniora, svého tchána, upozornila žena v pondělí před třiadvacátou hodinou. Podle ní se 81letý muž vydal kolem druhé odpoledne na svou tradiční poobědovou procházku, která měla trvat zhruba tři hodiny.

„Muž však u sebe bohužel neměl mobilní telefon, který by usnadnil jeho nalezení. Navíc jsme zjistili, že pán trpí Alzheimerovou chorobou a střídají se u něj lepší a horší dny, někdy se hůře orientuje v čase a prostoru a ke všemu je diabetik a neměl u sebe léky,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dita Holečková.

Operační důstojníci tak zorganizovali pátrací akci, do které se zapojily všechny dostupné hlídky včetně psovodů a policejního vrtulníku s termovizí.

„Policisté si rozdělili práci, prohledávali bydliště pohřešovaného a obvolávali klasické kolečko do nemocnic či na městskou policii. Ověřovali i vlaková a autobusová nádraží,“ řekla Holečková.

Muž byl nakonec nalezen ve dvě hodiny ráno právě díky vrtulníku s termovizí. „Někdo sedí v řepkovém poli nedaleko benzinky,“ ozvalo se v policejní vysílačce. Vrtulník zde však nemohl přistát, takže navedl policisty z nedalekého lesa.

„Ti za chvíli dorazili k pohřešovanému muži a potvrdili jeho totožnost. S policisty senior komunikoval, pro jistotu byla však přivolána i záchranná služba,“ dodala Holečková.