Nové místo k stání si u podchodu pod ulicí Karla IV. v Pardubicích vytvořil...

Nové místo k stání si u podchodu pod ulicí Karla IV. v Pardubicích vytvořil zřejmě majitel auta. | foto: Městská policie Pardubice

Na chodníku v centru Pardubic si někdo přimaloval parkovací místo

  • 115
Úředníci prvního městského obvodu v Pardubicích řeší neobvyklý případ lidové tvořivosti. Zřejmě majitel auta si na části chodníku a vyhrazeného parkoviště namaloval vlastní stání. Parkovací místo v centru města navíc vylepšil zvláštním piktogramem.

O případu informovala městská policie, která celou věc zaevidovala a předala úředníkům. Ti už věc řeší.

Pozemek, na kterém se vodorovné značení objevilo, je sice soukromý, ale to ještě neznamená, že si na něm jeho majitel může dělat, co se mu zlíbí.

VIDEO: Hokejoví fanoušci odstavili desítky aut za kameny na okraji parku

Fanoušci si udělali vlastní parkoviště u Tyršových sadů.

„Lidé se mylně domnívají, že když vlastní pozemek pod komunikací, tak si na ní mohou dělat, co chtějí. Oni nestojí na pozemku, ale na tělese komunikace. A nikdo nemůže sám bez stanovení, které je projednáváno také s policií, na komunikaci něco nakreslit,“ upozornila vedoucí odboru dopravy Úřadu městského obvodu Pardubice I Hana Pechmanová.

Úředníci z první městské části už věc postoupili kolegům na odbor dopravy pardubického magistrátu, aby zjistili, zda inkriminovaný pozemek je evidován jako komunikace, nebo chodník. Zda bude čin přestupkem, zatím není jasné.

Úředníci musí prověřit, zda na stání nějaké povolení nebylo v minulosti vydáno. Vše však nasvědčuje tomu, že nad vlastnoručně vytvořeným dopravním značením úředníci oči nepřimhouří a vyzvou vlastníka vozu k nápravě.

„Mám obavu, že značení nikdo nedělal s pověřením města, protože vodorovné značení s kroužkem nebo zákazem vjezdu se nikde jinde na území města nevyskytuje. S podobným případem jsme se ještě nesetkali,“ řekl k originálně vyznačenému středu parkovacího místa Jiří Kříž z odboru dopravy pardubického magistrátu.