Nové cedule mají obyvatelům i návštěvníkům pomoci v lepší orientaci po městě. Ilustrační snímek

Nové cedule mají obyvatelům i návštěvníkům pomoci v lepší orientaci po městě. Ilustrační snímek | foto: Petr Novotný

Stop bloudění po ulicích, pardubický magistrát dá na fasády nové cedule

  • 5
Magistrát v Pardubicích se rozhodl, že dá do pořádku značení ulic, které z centra města v posledních letech prakticky vymizelo. Při cestě na některé úřady tak lidé složitě pátrají, kde je mají vlastně hledat.

Dle zákona o obcích by se o cedule s názvy ulic měl starat v prvé řadě obvod, který má magistrátnímu odboru dopravy hlásit místa, kde případně označení chybí. Při letmé procházce středem Pardubic je zřejmé, že spolupráce nefunguje.

„Z mého pohledu je zcela malicherné, kdo nese za chybějící názvy některých pardubických ulic zodpovědnost. Důležité je především to, aby v našem městě nebloudili jak jeho návštěvníci či noví obyvatelé, tak aby se zde bez problémů orientovali například i listonoši nebo kurýři,“ uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

Ten se současným stavem není spokojený a už dal za úkol „svým“ lidem, aby s ostudou něco udělali. „Právě proto jsem navrhnul, aby si problematiku s označením ulic vzala za své přímo takzvaná velká radnice,“ doplňuje Charvát.

Magistrát tím převezme zodpovědnost obvodů. Náklady na revizi a následnou obnovu značení by se měly pohybovat kolem půl milionu korun. V nejbližších dnech vyrazí mapovat aktuální stav označení pardubických ulic pracovníci Služeb města a vše by se mělo dát do pořádku ještě v tomto pololetí.

„Věřím, že revizi provedou Služby města důkladně, abychom vyřešili tyto nedostatky, a to i tehdy, kdy bude nutné některé cedule nahradit jen kvůli jejich špatné čitelnosti z důvodu stáří,“ říká náměstek primátora Jiří Rozinek.