Největší částka z rozpočtu půjde na stavbu nové nemocnice v Moravské Třebové. | foto: Pardubický kraj

Pardubický kraj má připravený rozpočet, kvůli daňovému balíčku nevykrvácí

  • 1
Rozpočet Pardubického kraje přečká pandemii se šrámy, ale bez katastrofálních propadů. Politici nezastaví chystanou modernizaci Pardubické nemocnice za půldruhé miliardy ani nebudou šetřit na opravách silnic, jak původně varovali.

Přestože loňské tahanice v parlamentu o superhrubou mzdu v kombinaci s dopady pandemie mohly připravit Pardubický kraj o obrovské částky, výsledek je pro správce krajské kasy podstatně veselejší. 

Na daních by měl kraj letos dostat čtyři miliardy korun, tedy stejnou částku jako loni. A je to dokonce zhruba o sto milionů korun víc než v roce 2018.

Kolik dá kraj letos na velké investice

Vedení Pardubického kraje se ještě letos pustí například do stavby nové...
Jednou z největších investic bude centrální urgentní příjem, který začne...
Takto by v budoucnu mohl vypadat centrální urgentní příjem Pardubické nemocnice...
Pardubický magistrát na vizualizacích ukázal, jak se celý prostor Automatických...

Nemocnice následné péče Moravská Třebová - 302 milionů
Centrální příjem Orlickoústecké nemocnice - 297 milionů
Výstavba centrálního příjmu Pardubické nemocnice - 257 milionů
Přeměna Automatických mlýnů na galerii v Pardubicích - 242 milionů
Obnova interiérů na zámku Pardubice - 52 milionů
Rekonstrukce stravovacího provozu Pardubické nemocnice - 26 milionů
Modernizace spalovny nebezp. odpadů Pardubické nemocnice - 23 milionů
Výstavba výjezdových stanic ZZS v Seči a Mor. Třebové celkem - 33 milionů

„Pohybujeme se kolem čtyř miliard, což je částka, která je pro nás akceptovatelná. Není to ale na žádné vyskakování,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Krize související s pandemií komplikuje velké investice. Právě letos má odstartovat největší investiční akce kraje v historii – stavba nového urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, která vyjde na miliardu a půl. 

Nemocnice navíc zaplatí za technologie další půlmiliardu. S financováním nejenom této akce má pomoci dvoumiliardový úvěr, který by měl kraj splácet do roku 2031. 

Politici tvrdí, že rozpočet to utáhne i společně s financováním nové nemocnice v Moravské Třebové, přestavbou Automatických mlýnů a dokončením urgentního příjmu Orlickoústecké nemocnice.

Šance na velké peníze z EU je ohrožena

Původně se zdálo, že kraji by mohly pomoci rychlé peníze z Evropské unie určené na zmírnění následků epidemie koronaviru. Zprvu politici čekali z projektu REACT až tři miliardy korun pro stavby v nemocnicích, později polovinu a teď dokonce netuší, zda nějaké peníze vůbec uvidí. 

„Dozvěděli jsme se, že kraje nemohou být žadateli o dotace, ale mohou to být pouze poskytovatelé péče. Hledáme varianty, jak to provést, nápady máme,“ řekl Netolický. Pokud by region peníze z Unie získal, uvolnila by se podle něj možnost vybudovat nový lůžkový pavilon ve Svitavské nemocnici.

Kraj letos chce šetřit. Individuální dotace pokrátí automaticky o dvacet procent, dotace v rámci jednotlivých programů o 40 procent. Ušetří i na provozních příspěvcích pro většinu svých organizací, které dostanou o dvě procenta méně než v předkrizovém roce 2019.

Radní jdou do zastupitelstva s návrhem, aby všechny změny rozpočtu mohli na základě zmocnění schvalovat sami. Jinak by to byla pravomoc zastupitelstva. Politici tvrdí, že se to tak dělá už dvacet let a umožňuje to větší pružnost. 

„Je povinnost rady následně informovat o změnách zastupitele. Nezažil jsem, že by rada udělala něco, co by zastupitelstvo udělalo jinak. Tato praxe asi bude pokračovat nadále a není důvod ji měnit,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).