Autor výmalby Libor Škrlík

Autor výmalby Libor Škrlík | foto: MF DNES

Zdi dětské chirurgie zdobí letec Kašpar i pávi z pardubického zámku

  • 0
Čekání na převaz nebo sádrování zlomené nohy zpříjemní malým pacientům dětské chirurgie v Pardubické nemocnici nově vyzdobené čekárny a ordinace. Autorem obrazů je chrudimský výtvarník Libor Škrlík.

Velké obrazy pardubického zámku, Zelené brány nebo perníku nyní vylepšují atmosféru chirurgické ambulance. Dnes odpoledne zdravotníci tuto výzdobu slavnostně představili prvním pacientům.

Přesně před rokem vrcholily naše přípravy na stěhování do nových prostor. Opouštěli jsme nevyhovující suterén, ale nechali jsme tam i krásně vyzdobenou čekárnu, která to jinak nevzhledné místo zvedala. To nám potvrdilo i mnoho našich pacientů a jejich rodičů,“ řekl primář dětské chirurgie Zbyněk Horák.

Novému místu však něco chybělo - přívětivější atmosféra na chodbách, která ve staré budově díky výmalbě byla. „Pan výtvarník se krásně vyřádil a já jsem pochopila, že i když jsou tu kachlíky, neznamená to překážku,“ řekla herečka Zdeňka Žádníková, jejíž nadace s pomocí sponzorů výmalbu zaplatila. 

Dětské kresby provázejí malé pacienty i v ambulancích. „Vždycky mám nejradši poslední věc, na které dělám. Mám z toho tady dobrý pocit,“ říká chrudimský výtvarník Libor Škrlík, který zanedlouho vyzdobí i nemocnici v Motole, prostory Sester boromejek, nebo stěny Popáleninového centra v Ostravě.