Mnozí návštěvníci Studáneckého lesa nedaleko sídliště Dubina se nemohou s novými štěrkovými cestami smířit. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Úpravy rekreačního lesa budí emoce, vyšlapané cesty nahrazuje štěrk

  • 14
Pardubická radnice se rozhodla zpevnit cesty ve Studáneckém lese na kraji velkého sídliště Dubina. Zhruba tři kilometry mlatových pěšin však naštvaly část lidí, kteří byli zvyklí v lese třeba běhat.

„Absolutně nechápu, koho napadlo zpevňovat tamní lesní cesty. Celá lokalita tím přišla o jedinečný přírodní ráz, který byl skvělý především pro běh. Nejsem naštvaný zdaleka sám, stěžovali si i atleti, kteří tam chodí trénovat. Považuji to za naprosto nehorázné vyhazování veřejných peněz z okna,“ rozčiluje se Tomáš Navrátil, který chodí do lesa u Dubiny pravidelně sportovat.

Řadu stížností obdržel i starosta třetího městského obvodu Vítězslav Štěpánek z ODS. 

„Ano, lidi si mi stěžují a upřímně vám řeknu, že nechápu proč. Celkem půjde o pár kilometrů mlatových cest. Po zpevnění volaly třeba maminky s kočárky. Vadilo jim, že musí jezdit kalužemi. Jinak drtivá většina cest zůstane přírodních,“ uvedl starosta a zároveň radní Pardubic.

Ovšem s podobným argumentem Navrátil, který osobně Štěpánkovi vynadal, nesouhlasí. 

„Když odhlédnu od toho, že v Pardubicích už několik roků prakticky neprší, takže se kaluže vážně dělat nemohou, tak i po občasném větším dešti tam bylo sucho. Tohle neberu,“ dodal Navrátil.

Jeho kritika však nesměřuje úplně tím správným směrem. Akci nespustil obvod, nýbrž velká radnice. Ta ostatně odstartování projektu nedávno oznámila v tiskové zprávě. 

Projekt má podle radnice zvýšit potenciál lesů

„Les ve Studánce v těchto dnech žije nejen návštěvami obyvatel Pardubic, ale také prací dělníků, kteří zahájili další etapu projektu, který má zvýšit rekreační potenciál této lokality. Během zhruba tří měsíců zde v trase dvou vyšlapaných cest vybudují cesty mlatové. Z celkových nákladů 1,3 milionu korun by většinu měla pokrýt dotace z Programu rozvoje venkova,“ uvedla mluvčí magistrátu Nataša Hradní.

Navíc Vítězslav Štěpánek dodává, že nebýt jeho zásahu, les dostal daleko více zabrat. 

„Původní plán byl daleko větší, počítalo se dokonce s asfaltem nebo odkladišti pro vytěžené dřevo. To jsem ale hlasitě odmítl. I my chceme, aby si les udržel přírodní charakter, myslím si, že toto je docela rozumný kompromis,“ řekl Štěpánek.

Úprava lesa je prvním větším projektem, u kterého je vidět nový náměstek primátora Jan Nadrchal z hnutí ANO. Ten na přelomu roku vystřídal ve funkci Helenu Dvořáčkovou a dostal do gesce například právě životní prostředí. 

„S podporou z téhož programu město před třemi lety vybudovalo ve studáneckém lese první mlatové cesty od Spojilské cesty směrem k sídlišti Dubina,“ upozornil mladý politik na to, že to není první úprava v zeleném okraji města.

„Nyní pokračujeme v další části lesa, který je oblíbeným místem k relaxaci obyvatel sídliště Dubina, ale také jiných částí města. Les se během posledních let změnil v místo, které mohou lidé využívat prakticky za každého počasí,“ dodal náměstek primátora Jan Nadrchal.

Studánecký les, sousedící na jedné straně se Slovany a Dubinou a na druhé se Spojilem, má rozlohu 87,4 hektaru. Donedávna byl protkán sítí pouze vyšlapaných či vyježděných stezek, které byly za deště či podle vyjádření radnice v zimě špatně schůdné. 

„V takovém počasí si lidé hledají jinou cestu, což vede ke zvětšování vyšlapaných ploch, a tím k poškozování kořenového systému. Proto mají stávající úpravy nejen rekreační význam, ale přispívají také k ozdravení lesa,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča. 

Dnes les křižuje zhruba 1 100 metrů stezek krytých štěrkem a šotolinou. „Do 25. května přibudou další téměř dva kilometry 1,5 metru širokých cest,“ dodal Míča.