Současná podoba náměstí v části Dukla v Pardubicích.

Současná podoba náměstí v části Dukla v Pardubicích. | foto: Josef Vostárek, ČTK

Z plánů příliš nezbylo, pardubická Dukla opraví náměstí jen kosmeticky

  • 6
Pouze torzo zbylo z původních plánů na opravu pardubického náměstí Dukelských hrdinů. Radní pátého městského obvodu schválili nakonec jen jakési předláždění plochy za devět milionů korun. Práce už začaly a budou trvat pět měsíců.

Bývalý starosta pardubické Dukly Jaroslav Kňava měl už před deseti lety utkvělou představu, jak opravit centrální náměstí sídliště postaveného v půlce minulého století. Vysnil si velké podzemní parkoviště a na povrchu park.

Nic z toho nebude. Dnešní starosta Jiří Rejda vsadil čistě na kosmetickou úpravu zničeného náměstí Dukelských hrdinů.

„Nemá cenu pracovat na nereálných plánech, které se nakonec stejně nevyplní. Byly tady dva projekty, ani jeden nevyšel kvůli penězům. My jsme vsadili na menší opravu, ale takovou, kterou lze udělat,“ řekl Rejda.

Co se tedy na Dukle změní? Náměstí dostane nový povrch, městský mobiliář a přibude zeleň v květináčích. „Klíčové je, že zmizí tento nedůstojný prostor,“ řekl primátor Martin Charvát.

V budoucnu by měla být plocha využívaná dosud jako parkoviště sloužit i pro kulturní a společenské účely.

„Mým snem a mojí představou je vrátit Pardubicím trochu kulturu a něco nového. Byl bych moc rád, kdyby zde během jarních měsíců stála máj a vrátila se lidová tvořivost či vánoční strom,“ řekl Rejda s tím, že primárně se na náměstí, které dnes připomíná spíše tankodrom, bude stále parkovat.

Městský obvod také plánuje na náměstí pořádat tradiční vánoční setkání s obyvateli a sportovní hry pro děti. Plocha bude vydlážděná žulovými kostkami a betonovou dlažbou. Oproti minulosti vzniknou po obvodu i uprostřed chodníky pro pěší. Dvě zelené plochy s památníky Jana Kašpara a pomníkem padlých letců, které náměstí lemují, zatím radnice rekonstruovat nebude.

„Úpravy budou stát zhruba devět milionů korun včetně DPH. Obvod je platí ze svého rozpočtu, dva miliony korun získal od pardubického magistrátu. „Původně jsme na stavbu měli dvanáct milionů, ale dílo jsme vysoutěžili jen za necelých devět milionů,“ dodal Jiří Rejda.

Původní oprava měla stát půl miliardy

Dřívější plánované projekty na rekonstrukci náměstí byly podle něj příliš nákladné. Uvažovalo se o podzemním parkovišti, na povrchu o fontáně a kruhových lavičkách, stromech, stálo by to ale zhruba půl miliardy korun.

Následující variantou byla oprava rozbité betonové plochy a relaxační zóny za 40 milionů korun. Druhý projekt zkolaboval v roce 2013.

„Letos nedosáhneme na peníze, které jsou v integrovaném plánu rozvoje města, ale nechceme projekt hodit přes plot, chceme jej dokončit a mít ho třeba jen v šuplíku. Počkáme na další možnost dotace,“ řekl před čtyřmi roky tehdejší starosta Dukly Jiří Hájek.

Náměstí o rozměrech 1,8 hektaru pochází z roku 1946 a v minulosti sloužilo i pro přehlídky vojáků. V jeho centru parkují na rozbité betonové ploše živelně auta. Okraje náměstí lemují dva malé parky s pomníky, autobusový záliv a malá tržnice. Odpůrcům původně plánovaných oprav se nelíbilo třeba to, že se sníží množství parkovacích stání či, že ubude zeleň.

„Myslím, že není nutné na náměstí instalovat příliš stromů, když o pár metrů dál máme lesopark,“ dodal Rejda.