Radní Pardubic vyjdou vstříc lidem, které postihla vlna koronaviru, a odložili...

Radní Pardubic vyjdou vstříc lidem, které postihla vlna koronaviru, a odložili platbu nájmů v městských bytech. | foto: MAFRA

Pardubická radnice odloží lidem nájmy, potíže s placením musejí doložit

  • 10
Odklad plateb za nájem obchodních prostor, bytů či pozemků v majetku města umožní pardubická radnice lidem, na které finančně dopadla mimořádná opatření vyhlášená vládou v boji s koronavirem. Radní jsou připravení i na důraznější kroky.

Prozatím nájemníkům bytových a nebytových prostor umožní odložení plateb se splatností v dubnu, květnu a červnu až do 31. prosince.

„Současná situace je pro řadu lidí opravdu těžká jak po psychické, tak i ekonomické stránce, a zasahuje do jejich každodenního života. Někteří již přišli o práci, jiným byla výrazným způsobem omezena pracovní činnost, nevíme, co přinesou další dny,“ řekl primátor města Martin Charvát.

Podle jeho slov se v případě nebytových prostor jedná o zhruba šedesát nájemců zahrnujících jak kavárníky a prodejce oděvů, tak například i kadeřnictví, provozovatele tělocvičen či prodejce nábytku. Bytů jsou stovky.

Ovšem není to tak jednoduché. Aby lidé nemuseli platit nájemné, musí se radnici nejprve přihlásit. 

„Zájemci o odložení plateb za nájem musí své žádosti podat na oddělení správy bytových domů a nebytových prostor Magistrátu města Pardubic. K žádosti bude nájemce muset doložit doklad o tom, že se dostal do platební neschopnosti v důsledku vyhlášení nouzového stavu. Předložit by tak měl například doklad o ukončení pracovního poměru z důvodu vyhlášení nouzového stavu, potvrzení zaměstnavatele o snížení mzdy či jejím nevyplácení,“ uvedla mluvčí pardubické radnice Iveta Koubková.

Žádosti najdou zájemci na webu města

V případě osob samostatně výdělečně činných a právnických osob bude podle ní nutné předložit čestné prohlášení o omezení provozu podnikatelské činnosti v důsledku vládních opatření a prostou kopii živnostenského listu či jiného obdobného dokladu o provozování podnikání.

„Žádosti budou ke stažení na webu města, případně k osobnímu vyzvednutí na oddělení správy bytových domů a nebytových prostor pardubického magistrátu,“ dodala Koubková.

Návrh na svém pondělním jednání schválili radní jasnou většinou. Politikům je však jasné, že u zmíněných kroků zůstat nemusí. Pokud opatření potrvají další týdny, nejen obchodníci se začnou dostávat do existenčních problémů.

„Odklad placení nájemného za městské byty a nebytové prostory by měl být jen prvním krokem v pomoci města Pardubice lidem, kterým vypadl příjem ať už ze zaměstnání nebo z podnikání. Dalším by mělo být odpuštění nájmu podle doby trvání nouzového stavu těm potřebným. Budeme postupovat cíleně a koordinovaně i s městskými společnostmi. Bude to znamenat i velký výpadek příjmů, které potřebujeme na nutné investice, proto doufám, že stát dodrží své sliby a také podnikatelům pomůže,“ uvedl radní za KDU-ČSL Vít Ulrych.

Vedení města tak vlastně jen okopírovalo už starší rozhodnutí Rozvojového fondu, který také pronajímá obchodní prostory a také mu patří zhruba stovka bytů.

„Ozvalo se nám už skutečně hodně podnikatelů, jak jim v těžké situaci pomůžeme. Jasné je, že když nemohou prodávat, tak těžko mohou platit nájem. Zatím jsme se ve vedení firmy shodli, že těm, kteří o to požádají, dočasně odpustíme dva nebo tři nájmy s tím, že dostanou rok na to, aby dluh dorovnali. Plošně však slevovat nebudeme, třeba máme v pronájmu galanterii a ta má zřejmě naopak jedno z nejlepších období,“ uvedl Jiří Komárek.

Ten ve čtvrtek uvolnil pozici ředitele Rozvojového fondu Pardubice nástupci Ondřejovi Šebkovi.

Ohrožené jsou velké investice

Opatření města i jeho firmy se dají chápat. Budou však mít své důsledky. Radnici vypadnou zřetelné příjmy, a je tak jasné, že se bude muset začít šetřit. Jako první budou logicky ohrožené velké investice, které se plánovaly ještě v době ekonomického rozkvětu a obecně dobré investorské nálady.

„Bude to těžké a bude se muset šetřit. Až všechno skončí, tak si budeme muset sednout a říct si, zda potřebujeme terminál u univerzity, zda potřebujeme galerii v mlýnech nebo fotbalový stadion za půl miliardy. Bude to těžké rozhodování, to je jasné už dnes, ale nevyhneme se mu,“ uvedl třeba radní za Sdružení pro Pardubice Tomáš Pelikán.