Pardubičtí fanoušci zatím Dynamo hojně podporují v boji o udržení v extralize....

Pardubičtí fanoušci zatím Dynamo hojně podporují v boji o udržení v extralize. V úterý arénu zcela vyprodali. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubické Dynamo drží trumfy. K jistotě záchrany chybí už „jen“ šest bodů

  • 2
Pardubice za polovinu baráže vyhrály pět ze šesti zápasů a pro řadu lidí překvapivě snadno míří za udržením extraligy. Po úterní prohře s Kladnem se v pátek na domácím ledě střetnou s českobudějovickým Motorem.

Našlapaná pardubická hala čekala v úterý další vítězství a zisk jistoty záchrany extraligy. Rytíři z Kladna vedení hvězdným Jaromírem Jágrem se však vzepřeli a Dynamo utrpělo první barážovou prohru.

„Dneska nám chyběl pohyb, přímočarost a důraz do branky, tedy aspekty, které nás doposud zdobily. Je potřeba, abychom se k tomu zase vrátili a znovu se nastartovali,“ řekl po prohře 1:4 asistent trenéra Ladislava Lubiny Richard Král.

Ten tak až na šesté pozápasové tiskové konferenci musel přát soupeřovi. V předchozích pěti duelech naopak přijímal gratulace on. Dynamo většinou velmi jasně ovládalo barážové duely a dokázalo nasbírat 15 bodů. K jistotě záchrany tak chybí už „jen“ šest. 

„Dokud není konec, nesmíme se vidět nikde. Baráž je ošemetná soutěž, nesmíme ani vteřinu polevit. Až budeme zachránění, tak si můžeme oddychnout, ale zatím nic není hotové, takže musíme nadále pracovat na sto procent,“ uvedl pro webové stránky klubu útočník Rostislav Marosz.

Má jistě pravdu v tom, že nic hotového není. Na druhou stranu Pardubice jsou v takové pozici, že kdyby nyní extraligu ztratily, byl by to naprosto nevídaný kolaps. 

„Řekl bych, že vyšly modlitby všech pardubických fandů a Dynamo vstoupilo do baráže nečekaně skvěle. Jistě, je to sport a může se stát všechno, ale tohle Dynamo snad pustit nemůže,“ uvedl zastupitel a lídr opozičních Pardubáků František Brendl.

„Už se nám dýchá přece jen lépe, na začátku baráže byla ale nervozita veliká,“ poznamenala před úterním zápasem náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z ANO, která baráž navštěvuje pravidelně.

Radost a částečné uvolnění pochopitelně panuje i mezi fanoušky. Utrápené vzkazy z průběhu sezony se na sociálních sítích proměnily k nepoznání. Především po prvních pěti duelech se příznivci vznášeli na oblaku euforie.

„No pane! Tohle nečekal určitě nikdo, věřím, že už to nepokazíme,“ napsal po nedělní výhře v Českých Budějovicích na webu fanoušků ten s přezdívkou woe.

Podobných vzkazů tam je mnohem více, další prší na Facebook Dynama Pardubice. „Před baráží jsem Vám skoro nevěřil, ale musím říci: Dobrá práce!“ uvedl třeba Jakub Bartolomej.

A co bude po baráži? Odstoupí vedení Dynama Pardubice?

Ovšem tím, jak se přibližuje záchrana, tak se mezi fanoušky stále více mluví o tom, jak bude klub a hlavně jeho vedení vypadat po skončení sezony. Ani poslední úspěchy pochopitelně nezakryly strašlivou sezonu, ve které se od začátku října nedařilo téměř nic. Averze je nejsilnější vůči generálnímu manažerovi klubu Dušanu Salfickému.

„Být já na primátorově místě, tak po sezoně odvolám Salfického a dosadil bych do klubu jednoho borce z businessu a jednoho odborníka na hokej a ti ať si pod sebou udělají pořádek. Za mě osobně bych rozhodně vybral lidi, kteří nejsou z Pardubic. Tady se všichni znají, ten propletenec je velký a za ty roky si všichni někdy potřebují vyjít vstříc. Když to bude někdo, kdo se kolem klubu motá roky, tak se nic nezmění,“ napsal na webu hcpcefans příznivec s přezdívkou PCE.MAN.

Jasné je, že hned dva dny po skončení baráže ve čtvrtek 25. dubna bude hokeje plno na zasedání zastupitelstva. Opozice bude zcela jistě požadovat konec Dušana Salfického a možná i dalších manažerů Dynama Pardubice.

„Hlavně doufám, že šéfové klubu se nezačnou po úspěšně dokončené baráži plácat po zádech a pořádat oslavy. Stále si myslím, že by Dynamo nemělo hrát baráž. Určitě kolem toho debata bude,“ dodal František Brendl.

Lidé z vedení klubu se zatím k věci nechtějí vyjadřovat. Logicky se momentálně soustředí na úspěšné ukončení sezony. Ovšem pod zárukou anonymity i radní města přiznávají, že změny v čele hokejového klubu jsou nutné a žádoucí.

Trochu ale celou věc zkomplikoval neúspěšný výběr sportovního manažera. Protože právě v těchto dnech ostatní týmy pomalu dávají dohromady kádry na příští sezonu. A to i přesto, že přestupové okno se oficiálně otevře až prvního května.

Anketa mezi osobnostmi pardubického hokeje

David Pospíšil, bývalý hokejista a expert ČT

Jsem velmi rád, jak Dynamo do soutěže vstoupilo. Pardubice jsou hokejovým městem a extraliga by tady chyběla. Týmu velmi pomohlo, že hned v první minutě prvního zápasu dal šťastný gól a hráči začali konečně získávat to ztracené sebevědomí. Na druhou stranu nemůžeme tyto výsledky přeceňovat, stále musíme brát v potaz, že to je jen baráž s týmy, které jsou v Česku na 13 až 16 pozici. Je na místě pokora a poctivá práce, aby se něco podobného už neopakovalo.

Jiří Šejba, bývalý hráč a trenér Pardubic

Pardubice mě v baráži trochu překvapily. Myslel jsem si, že budou mít větší problémy, ale asi je vidět rozdíl mezi extraligou a první ligou. Týmy z nižší soutěže prostě ve čtyřech pětkách nemají takovou kvalitu jako extraligové mančafty. I když je pro mě trochu záhadou Chomutov. V Pardubicích přitlačili na pilu. Pořád mají kvalitní hráče, kteří vědí, o co hrají. Mají zde dobré podmínky a ukazuje se, když se přidá na kondici a zodpovědnosti na ledě, tak jsou schopni uhrát dobré výsledky.

Dominik Hašek, česká hokejová legenda, odchovanec Pardubic

Jsem zatím nadšený. Myslím, že jsme si to všichni takto představovali. Vstup byl fantastický. To je jasné. Na druhou stranu je škoda, že se v úterý prohrálo s Rytíři z Kladna 1:4, ale i tak mohou být fanoušci spokojeni. Ale je třeba v těchto výkonech pokračovat. Baráž je dlouhá a ošidná soutěž, hráči Pardubic proto nesmí usnout na vavřínech a musí pokračovat v těchto výkonech, dokud nebudou mít zajištěnou účast v extralize i pro příští rok.

Karel Klodner, bývalý dlouholetý šéf fanklubu

Naše dosavadní výkony v baráži jsou asi pro všechny velkým, a pro fanoušky Pardubic navíc příjemným překvapením. Od prvního zápasu na ledě vidíme úplně jiné mužstvo než to, které se zde „prezentovalo“ v posledním půl roce. Občas jsem měl pocit, že nehrajeme baráž, ale play off. Pokud bude mužstvo důsledně dodržovat taktiku, se kterou slavilo úspěch, a zápas s Kladnem jasně ukázal, že jiné cesty není, budeme chodit na extraligu v Pardubicích i v nadcházející sezoně.

Bohuslav Šťastný, legenda klubu, dlouholetý vedoucí týmu

Zatím je to paráda. Pro všechny je to příjemné překvapení. Já jsem měl před baráží docela obavy, jak to bude vypadat. Měl jsem strach, že to nezvládnou, ale je vidět, že trenéři tým skvěle připravili. Na druhou stranu mne mrzí, že takto nedokázali hrát v základní části soutěže, stále musíme mít na paměti, že tohle je jen baráž. Navíc je potřeba vše dobře dohrát, ale rozjeté je to skvěle. Tým ten silný tlak, který na něj byl, zvládá zatím bravurně, věřím, že to dobře dopadne.