Tuto zkázu napáchal v pondělí požár na střeše domu v České Třebové. (4. června...

Tuto zkázu napáchal v pondělí požár na střeše domu v České Třebové. (4. června 2019) | foto: HZS Pardubického kraje

Požár paneláku napáchal škodu za 30 milionů, lidé nemohou do svých bytů

  • 14
Závratně rychle vystoupala odhadovaná škoda po pondělním požáru střechy panelového domu v České Třebové. Zatímco prvotní odhady uváděly asi 1,5 milionu, dnes vyšetřovatelé hovoří o částce přesahující 30 milionů korun. Z domu je evakuováno 80 lidí, zatím se nemohou vrátit.

Osmdesát obyvatel domu muselo v pondělí narychlo najít dočasné ubytování jinde. Dnes si jen mohli zajít pro nejnutnější věci.

„Většinou odešli bydlet k příbuzným, přátelům. Šest obyvatel využilo možnost dočasného náhradního ubytování na internátě, nyní se k nim přidali další dva,“ řekla starostka České Třebové Magdaléna Peterková.

Dům dnes prohlédl statik. Uvedl, že lidé se zatím nemohou vrátit do svých bytů a zatím ani není jasné, kdy to bude možné. 

Na středeční odpoledne svolala starostka schůzku s obyvateli domu, kde se domluví na dalším postupu. „Ozvaly se nám firmy, které nabízejí ubytování. Chceme s lidmi probrat jejich nelehkou situaci a pomoci jim,“ řekla Peterková.

Lidem je k dispozici také psycholog. „Obyvatelé nesou situaci statečně, jenže byty v horních patrech jsou skutečně zničené, nebude lehké to ustát, proto se mohou obrátit na odborníky,“ podotkla Peterková.

Příčinou požáru je s největší pravděpodobností nedbalost při natavování lepenky při opravě střechy.

Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, za což viníkům hrozí až pět let vězení.

Pokud bude škoda ještě stoupat, může se trestní sazba zvýšit až na osm let.

„Vyšetřovatelé spolu se statikem dopoledne procházeli poničené byty a škody se vyčíslují,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Zatím tedy není jasné, kdy se osmdesát obyvatel domu vrátí do svých bytů.

3. června 2019


Témata: Pardubický kraj