Převoz pacientky s covid-19 z Orlickoústecké nemocnice do polské Ratiboře.

Převoz pacientky s covid-19 z Orlickoústecké nemocnice do polské Ratiboře. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Polsku zemřela pacientka s covidem převezená z přeplněné nemocnice v Ústí

  • 281
Covidová pacientka, kterou záchranáři před týdnem převezli ve vážném stavu z Orlickoústecké nemocnice do zařízení v polské Ratiboři, zemřela. „Pacientce se v polské nemocnici dostávalo maximální péče, její zdravotní stav se ovšem minulý týden začal zhoršovat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Převoz ženiných ostatků zaplatí Evropská komise, jíž bude cestu účtovat ministerstvo zdravotnictví.

„Transporty pacientů v souvislosti s probíhající pandemií onemocnění COVID-19 hradí ministerstvo zdravotnictví, jemuž tyto náklady bude následně refundovat Evropská komise,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Jak uvedla, ministerstvo zdravotnictví tento postup navrhlo vládě již předminulý týden, a ta jej dne 8. 3. svým usnesením č. 273 schválila. 

„Krajští koordinátoři intenzivní péče, kteří mají překlady pacientů na starosti, jsou o tomto postupu informováni. Důvodem k tomuto postupu je, že přepravu do zahraničí v zásadě nelze hradit ze zdravotního pojištění a rovněž proto, že není na místě požadovat úhradu od pacienta či jeho rodiny,“ dodala Peterová.

Osmašedesátiletá žena byla ve vážném stavu už při převozu do Polska. 

„Rozhodně se její stav nezhoršil cestováním, nepochybila podle mého ani polská strana, její vybavení je na špičkové úrovni, jak mi potvrdil lékař, který ženu do Polska doprovázel,“ dodal hejtman Netolický.

V Pardubickém kraji bylo včera ve všech pěti nemocnicích hospitalizováno celkem 534 pacientů. „Dvaaosmdesát z nich potřebuje intenzivní péči. Už druhý týden přesahuje počet hospitalizovaných 500 lidí a stále neklesá,“ řekla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.